ОБЕЋАЊА давана пуне две деценије - да ће Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње" бити проширен, у уторак су, напокон, почела да се реализују званичним почетком радова на изградњи "Дедиња два", које је симболично отворио председник Србије Александар Вучић. За изградњу новог дела Института, на 14.000 метара квадратних, обезбеђено је 27,4 милиона евра, а радови би, како је најављено, требало да буду завршени за годину и по до две године.

"Дедиње два" имаће комплетну амбулантну службу, коронарну јединицу више од 100 нових постеља од којих 24 за интензивну негу, четири нове кардиохируршке сале...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Bojić: U drugoj polovini aprila počinju radovi "Dedinja 2"

- Изградња оваквог велелепног здравственог објекта од огромног је значаја за целу Србију, али и за регион - рекао је председник Вучић. - "Дедиње два" биће још један бисер у ланцу медицинских и здравствених објеката које градимо и изградили смо у последње време, на понос генерација које долазе и нас који смо у томе учествовали.

На свечаности, којој су присуствовали и председница парламента Маја Гојковић, патријарх СПЦ Иринеј, министар за заштиту животне средине Горан Триван, заменик градоначелника Горан Весић, председник Вучић је рекао да ће у "Дедиње два" укупно бити уложено готово 43 милиона евра.

Пројекат се ради у сарадњи са Развојном банком Савета Европе. По завршетку нове зграде, планирана је реконструкција постојеће на 9.000 квадрата.

- Све ће бити опремљено најмодернијом опремом - рекао је Вучић. - То је велики изазов и резултат државе и то је нешто чиме треба да се поносимо. Листе чекања и даље постоје, али су знатно мање и неће их бити у будућности.

Председник Вучић и проф. Бојић озваничили почетак радова

Председник је захвалио свима који примећују да се ствари у српском здравству мењају и да је изграђено или се гради све што није урађено у последњих 40 или 50 година - од КЦ Ниш, КСЦ у Беоргаду, до изградње најмодернијих клиничких центара у Војводини и у Крагујевцу, уз обнову бројних болница, домова здравља и других објеката, као и куповину најмодерније опреме. Али је и упозорио на сталан пад броја становника у Србији, као и у земљама у окружењу:

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - UJEDNO DIJAGNOZA I LEČENjE: "Dedinje" dobilo modernu angio-salu
- Данас је гужва, али за три-четири године је неће бити. Биће је само ако други људи из региона буду желели да дођу овде, ако будете имали најбоље лекаре, медицинске сестре, да људи буду сигурни у ваше руке и знање. Зато ваш институт мора да буде најбољи, ако желите да имате пацијенте.ТРАЖЕ НОВЕ СЕСТРЕ И ЛЕКАРЕ

ИЗГРАДЊА "Дедиња два" омогућиће још боље резултате рада ове светски познате здравствене установе, рекао је проф. др Милован Бојић, директор "Дедиња":

- Ово је велика инвестиција, једна у низу од оних у квиру значајног инвестиционог замајца у српском здравству какав није запамћен у последњих 50 година. Са 2.206 операција на срцу годишње ми смо једна од водећих здравствених установа овог типа у Европи и свету. Ове године имаћемо 2.500 операција на срцу, и по броју захвата у којима се успоставља вантелесни крвоток бићемо испред Немачке, а ко је испред њих, први је у Европи. "Дедиње" од власти тражи само да се већ сутра да дозвола за пријем лекара и сестара, да их обучимо за нову клинику, јер је сада просечна старост запослених на Институту 50 година.