Ученици осмог разреда у школама у Србији завршили су данас први део полагања мале матуре решавањем тестова из српског језика, а ђацима београдске Основне школе "Вељко Дугошевић" су, како кажу, најтежа била питања о гласовним променама, зависним реченицама, значењу речи спокојно.

Осим тога, тешко им је било и питање у коме су, како су рекли, на основу одломка из текста о Косовском боју требали да закључе како је царица Милица утицала на цара Лазара.

У школи "Вељко Дугошевић" тест је полагало 69 осмака међу којима је и Александра Златков са одличаним успехом, која је рекла да је задовољна како је урадила и да очекује добре резултате.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

"Најтеже ми је било питање у вези са зависним реченицама. Ту сам мало кикснула пошто ми то не иде баш најбоље", рекла је она и додала да јој овај тест није био тежи од пробног теста.

Теодора Петровић, која је врло добар ђак, наводи да је тест био лак и да је највероватније погрешно одговорила само на два питања од којих се једно односило на гласовне промене.

Њена другарица Дуна Миљковић каже да се за тест није спремала, али да мисли да је на већину питања одговорила тачно.

Анђела Пантић, која планира са упише туристичку школу, каже да тест није био толико тежак, али да јој је најтеже било питање у коме је, на основу датог одломка, требало да закључе како је царица Милица утицала на цара Лазара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - U ponedeljak mala matura, tri ispita u tri dana


Стефана Мијатовић која је одличан ђак и која планира са упише Пету београдску гимназију, истиче да је задовољна како је урадила тест, мада је на нека питања одговорила погрешно.

Како је рекла, збунила се код питања шта значи реч спокојно, где је од неколико понуђених одговора требало да заокруже онај за који мисле да је тачан.

У Србији је данас тест из српског језика полагало укупно 69.595 осмака, а слободних места у средњим школама има 76.000.

Осмаци ће сутра решавати задатке из математике, а у среду комбиновани тест који се састоји од питања из биологије, историје, географије, физике и хемије.

Максималан број бодова на тестовима је 40, односно из српског и математике по 13, на комбинованом тесту 14, а успех из школе носи максималних 60 бодова.