У ЧУВЕНОЈ београдској Улици Народног фронта рађају се и најбољи математичари. Ђак генерације Математичке гимназије ове године је Алекса Милојевић.

Међу бројним успесима, у највеће убраја златну медаљу са претходне међународне математичке олимпијаде у Румунији. Одличје очекује и од овогодишње олимпијаде у Енглеској.

* Како се постаје суперматематичар?

- Нема ту неке специјалне формуле. У питању су љубав и време проведено уз математику.

* Ипак, шта је важније за успех: таленат или рад?

- Ни без талента, а ни без рада се не може. Ако нема талента, рад је просто бесмислен. Такође, ако нема рада и таленат је пропао. Једино то двоје су добитна комбинација.

* Које доба дана је најбоље за вежбање математике?

- Зависи, мени лично највише прија да вежбам ујутру. Али, када нешто волите, ништа вам није тешко.

* Да ли уз математику иде и музика?

- Иде, углавном филмска, али која није много бучна.

Прочитајте још - Генијалци се позлатили и у Казахстану

* Који су ти планови за будућност?

- Пре свега, да се позабавим математиком озбиљније него што је било до сада. Студираћу је на универзитету Принстон у Њу Џерзију. После тога ћу се, надам се, бавити научном математиком.

* Неке наше будуће Тесле и Пупини, када оду у иностранство, више се не враћају.

- Нисам замишљао да цео живот проведем у иностранству. Размишљао сам да се пре или касније вратим овде. Али, данас је све релативно, јер цео свет је повезан, ма где били.

* Која су ти интересовања ван математике?

- У слободно време бавим се атлетиком и препонама, на 60 или 110 метара. То је више рекреација за мене и одмор од математике.

* Шта ти је још обележило протеклу недељу мимо математике?

- Филмић о мом одељењу, шта смо све радили протеклих година школовања. Није ту све математике, има нешто и са екскурзија.