НАМЕРА власти у Црној Гори да одузме имовину Српске православне цркве и свете храмове додели непостојећој Црногорској цркви изазвала је тензије на релацији између Београда и Подгорице.

На молбу председника Србије Александра Вучића властима или већини у црногорском парламенту да не подрже такав предложени закон којим би СПЦ у Црној Гори остала без својих светиња, експресно је стигао негативан одговор Владе Црне Горе, уз оптужбе да им се Вучић меша у унутрашња питања:

- Захваљујемо председнику Вучићу на саветима, али га подсећамо да је Црна Гора суверена држава која самостално креира свој законодавни оквир водећи рачуна о интересу сваког појединца и заједнице у целини. Ми немамо, нити ћемо имати, амбиције да утичемо на законодавну активност државе Србије, нити ћемо дозволити било коме, па ни Србији, да утиче на наше одлуке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амфилохије: Ђукановић је атеиста који ствара цркву


Председник Србије казао је да је изненађен том реакцијом, јер се ни на који начин није мешао у њихове унутрашње ствари:

- Нисам их саветовао, како тврде. Само сам замолио као комшија и пријатељ да још једном размотре ту иницијативу, јер су у питању интереси српског народа и српске цркве. Никада нисам имао проблем када су из Подгорице указивали на положај Црногораца у Србији, нити када су се брутално мешали у наше унутрашње ствари, у питање територијалног интегритета и суверенитета, када износе своје ставове о решавању косовског проблема, који је наш проблем и њих се не тиче.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мираш хвали Ђукановића, народ подељен


Вучић каже да је ћутао и када су говорили на међународним форумима, и држали нам лекције, јер је сматрао да је нормално да се изјасне.

- Ако је страшан проблем у томе што сам изнео молбу, а тиче се српског народа и српске цркве, извињавам се свим увређеним душама и много ми је тешко што сам их повредио само због једне једине молбе. Не морају да је услише, али не морају ни да мењају смисао и значај онога што сам рекао и себе представљају као велику жртву и јунаке и некога ко је плод нечијег тобоже мешања и саветовања. Одлично сам разумео њихову поруку и у складу са њом ће се Србија убудуће понашати. Велико хвала Влади Црне Горе на разумевању и што су послали тако снажан, јак и веома храбар одговор.

Раније је Вучић рекао да би свако угрожавање имовине СПЦ у Црној Гори неминовно водило погоршању иначе врло пристојних и добрих односа између две земље. Замолио је власти или већину да не подрже предложени Закон о слободи вероисповести, који је усмерен на отимање те имовине.

- Преко Венецијанске комисије покушаћемо да замолимо да се тај акт не усвоји, пошто није добар за српски народ који има своју цркву у ЦГ - најавио је Вучић.

За митрополита црногорско-приморског Амфилохија реакције Владе у Подгорици је несхватљива, јер се њоме, како каже за "Новости", дубински располућује Црна Гора и унижавају њена историја, биће и газе сви међународни закони:

- Иако је председник Србије онако људски, топло, лепо и културно упутио молбу властима у Црној Гори да повуку предложени закон о слободи вероисповести, то нажалост није наишло на одобравање Владе Црне Горе. Кажу да се они не мешају у унутрашње ствари Србије, па то очекују и од ње!? А шта су урадили са признавањем лажне државе Косово иако је, по јавном казивању премијера Душка Марковића, 85 одсто грађана Црне Горе било против. Том срамном одлуком забили су нож у леђа Србији, али и Црној Гори.

Митрополит Амфилохије каже да ни окупатори који су Црну Гору држали нису одузимали цркве и храмове:

- Заборављају да је ова Митрополија била државна вера, а њени митрополити световни владари. У Бога се надам да ће Влада Црне Горе и председник Ђукановић смоћи снаге и повући закон који Црну Гору гура у нове невоље и поделе.

Митрополит црногорско-приморскои Амфилохије, фото А.Станковић

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић поручио је Милу Ђукановићу да се превише примакао црвеној линији:

- Ако кренеш са безумним планом отимања црквене имовине, који има само један циљ, уништење СПЦ у Црној Гори, очекујте да се догоди народ. Ако кренете на Цркву, нашу духовну кућу, ми ћемо кренути на вашу кућу. Ако такнете Цркву, чекајте народ у вашем дворишту. Ово је одавно надишло политику, ово је борба за голи опстанак!


Мило Ђукановић, фото Н.Мандић

МОЛБА ВЕНЕЦИЈАНСКОЈ КОМИСИЈИ

БАШ као и Србија, и Црна Гора, која се налази у процесу евроинтеграција, све преднацрте закона шаље на мишљење Венецијанској комисији, да би се утврдило да ли су у складу са законодавством ЕУ. Европске земље, укључујући и нашу, имају свог представника у Венецијанској комисији. Представник Србије ће на пленарној седници Комисије, како сазнајемо у Немањиној, када тема буде нови црногорски Закон о слободи вероисповести, изнети образложење зашто тај акт није добар за српски народ који има своју цркву у Црној Гори. Он ће позвати Комисију да не да "зелено светло" на предлог закона у тренутној верзији. (В. Ц. С.)


ЦРНОГОРСКИ НАЦИОНАЛИСТИ ПОКРЕНУЛИ ХАЈКУ НА СЕЛАКОВИЋА

ИЗЈАВА Николе Селаковића није пренета на фер начин. Он је јасно рекао да не говори о данашњем стању, већ о прошлости и оградио се да износи лични став као правни историчар.

Овако је председник Србије Александар Вучић прокоментарисао изјаву његовог генералног секретара у емисији "Упитник" на РТС-у када је рекао да је "Црна Гора класична српска држава у којој и данас, после свега, живи 31 одсто Срба". Селаковић је појаснио и да се Црна Гора од свог постанка дичила српским идентитетом.

Никола Селаковић, фото Ж.Кнежевић

Вучић је додао да је у регионалним медијима видео неку врсту хајке против Селаковића.

У Црној Гори подигла се велика бура око Селаковићевог става. Тамошњи националисти, суверенисти и владајући ДПС оштро су осудили те наводе. И Социјалдемократска партија Ранка Кривокапића позвала је Министарство спољних послова да по хитном поступку затражи од амбасадора Србије изјашњење да ли је то зваични став државе Србије.

- Изјаве да је Црна Гора српска држава и да је одувек имала српски идентитет, указују да поједини представници српских власти, па и СПЦ, полазећи од погрешних премиса, изводе погрешне закључке - наводи се у реаговању ДПС.

Одговорили су из Нове српске демократије наводима да је незамисливо да било ко поштујући историјске чињенице изјави нешто другачије од Селаковића.