Чувени тенк Т-55, који је четири деценије био окосница југословенских оклопних снага, могао би ускоро да се у ограниченом броју врати "у строј" јер је Војска Србије (ВС) са листе вишкова технике за продају изузела 100 тенкова који ће бити стратегијска резерва.

Прочитајте још: 20 ГОДИНА КУМАНОВСКОГ СПОРАЗУМА: Измилело 400 нетакнутих тенкова ВЈ, у Алијанси - шок!

Како преноси блог Балканска безбедносна мрежа (www.balkansec.net), реч је о тенковима који су проглашени вишком и избачени из употребе након одвајања Црне Горе, а који ће у наредном периоду бити ремонтовани у Техничко-ремонтном заводу у Чачку.

Тај блог наводи да ће од укупно 282 тенка Т-55, који се налазе на списку технике одређене за продају, бити изузето 100 тенкова који ће послужити да се оформи стратегијска резерва.

Прочитајте још: ВОЈСКА СРБИЈЕ ЗНАЧАЈНО ОЈАЧАНА: Један од најбољих тенкова на свету стигао из Русије

По садашњој формацији, Војска Србије расплаже са четири батаљона тенкова М-84 и нешто мање тенкова Т-72М. Укупно се у четири бригаде Копнене војске, у Центру за обуку у Пожаревцу, у ремонтној резерви и на полигону Пасуљанске ливаде налази 232 тенка М-84 и 61 тенк Т-72М, а тај број би могао да се додатно повећа уколико се оствари најављивана донација од 30 тенкова Т-72Б1МС из Русије.Са планираних 100 тенкова Т-55 који би били оспособљени и преведни у стратегијску резерву, Војска Србије ће заиста бити убедљиво најбројнија тенковска снага у читавом региону.

Иако се одређен број тих тенкова налази у складиштима БиХ, Хрватске, Мађарске, Бугарске и Румуније, по броју тенкова у активним јединицама ВС је и сада доминантна, а та предност би била додатно увећана планираним повратком тенкова Т-55.

Балканска безбедносна мрежа подсетила је да се планирани повратак тенкова Т-55 уклапа у тренд да се у употребу врате поједина проверена и квалитетна средства, која су 2006. године без озбиљне анализе избачена из формације.

Тако је у механизованим батаљонима ВС поново могуће видети самоходни двоцевни топ М53/59 калибра 30 милиметра познат по надимку Прага, а у употребу ће бити враћен и одређен број оклопних возила, који ће након ремонта и модернизације преузети улогу командних возила у пешадијским батаљонима.

Тенкови Т-55 набављани су за потребе ЈНА од 1964. до 1983. године од Совјетског Савеза, Пољске и Чехословачке а претпоставка је да је у те две деценије купљено безмало 1.700 тих оруђа. Тенк Т-55 је био убедљиво најзаступљенији у ЈНА и коришћен је и после распада Југославије, како у новонасталој федерацији Србије и Црне Горе, тако и у Хрватској, Републици Српској, Федерацији БиХ и у Словенији.

СРЈ је своје оклопне јединице у великој мери заснивала на том типу тенка па је пресек стања у марту 2004. године указивао да је на листи технике 727 тенкова Т-55. Сви тенкови Т-55 повучени су из употребе у време реорганизације проведене од јуна 2006. до јула 2007. године.

Прича о тенковима Т-55 након избацивања из употребе 2006/07. године прилично је магловита и нема превише података о томе где су и како завршили ти тенкови. Познато је да је у Црној Гори остало 62 тенка, од којих је 61 уништен а један је завршио у музеју.

Преосталих 660 су остали у Србији и претпоставља се да је један број уништен а други продат страним војскама од Африке до Азије. Као купци некадашњих југословенских и српских "педесетпетица" помињу се Камбоџа, Уганда и друге земље.

Информације Балканске безбедносне мреже указују да је у Србији прошле године било на стању 282 Т-55. У међувремену одржана су два тендера за продају по 30 тенкова а продато је 37 комада.