ПЛАШИМ се да убиство новинара Милана Пантића није расветљено, не зато што нема трагова у његовим текстовима, нити што полиција не може да сабере "два и два", већ зато што су моћни људи, који су се бавили приватизационим пословима у Србији и данас на важним местима у држави и имају заштиту у тужилаштвима, судовима и другим државним органима.

На комеморацији поводом обележавања 18 година од убиства новинара Милана Пантића, дописника "Вечерњих новости", ово је рекла председница Суда части Удружења новинара Србије и члан Комисије за расветљавање околности убистава новинара Љиљана Смајловић.

Она је додала да је свако убиство новинара политичко убиство и да је веома огорчена због тога што Тужилаштво за организовани криминал није покренуло истрагу макар против Н.Н. починилаца.

Прочитајте још: Убице Милана Пантића и даље на слободи

- Држава није смела да допусти да се овим злочином годинама бави само јагодинска полиција. Тужилаштво за организовани криминал дугује зато објашњење због чега већ две године одбија захтев комисије да преузме овај случај. Чланови комисије мисле да је оно добрим делом расветљено, а да се мотиви за убиство крију у сумњивим приватизацијама о којима је Пантић писао - каже Љиљана Смајловић.

Мухарем Баздуљ и Милан Бабовић Фото Д. Миловановић

Заменик главног и одговорног уредника "Вечерњих новости" Милан Бабовић изразио је жаљење што смо "дочекали пунолетство једног монструозног злочина, а да нисмо, као друштво, дали одговор на кључно питање које, пре свега, дугујемо породици нашег колеге Милана Пантића".

Прочитајте још: Скејхилу награда "Милан Пантић"

- Његовим најближим, али и свим новинарима, дугујемо одговор ко га је мучки убио у ходнику зграде у којој је живео. Храбре нас назнаке, о чему су "Новости" писале, из Вишег јавног тужилаштва у Јагодини да може бити направљен помак у истрази. Као његове колеге најискреније се надамо да ће бити откривени налогодавци убиства. То је наш дуг од кога нећемо одустати, као што нећемо да одустати од борбе за истину о овом гнусном злочину који је згрануо не само нашу браншу, већ и целу државу - изјавио је Бабовић.


ХРАБРИ И ПОД ПРИТИСЦИМА

добитник награде за новинарску храброст, која носи Пантићево име, припала је америчком новинару Џеремију Скејхилу, који се колегама обратио видео-поруком. Храбри истраживачки новинар одлучио је да новчани део награде уступи публицисти Мухарему Баздуљу, који ће да уради истраживачки текст о антивакцинашком лобију.

- Постоји и паралела између његовог и рада нашег драгог Милана Пантића. И он се суочавао са жестоким притисцима и прогоном - рекао је је Бабовић.Пријатељи и колеге убијеног новинара положили су цвеће на јагодинском гробљу Фото Д. Миловановић