На противваздухопловном полигону Шабла Ратног ваздухопловства Бугарске, у понедељак је званично започела заједничка тактичка вежба са бојевим гађањем ‘’Шабла-2019’’, саопштено је из бугарског Министарства одбране.

На вежби која ће трајати до 14. јуна учествује око 1400 припадника оружаних снага Бугарске, Србије и САД а на јучерашњој церемонији отварања њих је поздравио командант бугарских Ваздухопловних снага генерал мајор Цанко Стојков који на овој вежби има улогу руководиоца, преноси портал Танго сикс.

РВ и ПВО Бугарске ће на овој вежби, заједно са Копненом војском и Ратном Морнарицом унапредити спремност својих јединица за учешће у заједничким операцијама. Изводиће се интензивна гађања са различитих копнених и ваздухопловних платформи по разноврсним ваздушним и поморским циљевима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ШТА ЛИ ЋЕ ЗАПАД РЕЋИ НА ОВО: Заједничка војна вежба Русије и Кине

Основни циљ вежбе је, када је у питању бугарска армија, унапређење интеракције између формација различитих видова и родова војске који у заједничкој групи спроводе операцију за обезбеђивање ваздушног и поморског суверенитета Републике Бугарске у заштити државне границе.

Бојева гађања извршиће јединице противваздухопловне одбране бугарске армије и то са ракетним системима Стрела-2М, С-125 ‘’Нева’’, 2К12 ‘’Куб’’ и С-300 док ће припадници ПВО бугарске Копнене војске дејствовати ракетним системима Стрела-2М, Оса-АКМ као и топовима ЗУ-23-2. Бугарске ракетне и артиљеријске јединице имаће бојево гађање ракетним системом земља-земља 9К79 ‘’Точка’’ као и извршење ватрених дејстава артиљеријским оруђима по циљевима на мору.

Од ваздухоплова РВ Бугарске, на вежби ће учествовати ловци МиГ-29, јуришници Су-25 и десантно-јуришни хеликоптери Ми-24. Пилоти авиона МиГ-29 извршиће дејство ракетама ваздух-ваздух по падобранским метама док ће посаде Су-25 и Ми-24 гађати циљеве на води невођеним ракетним зрнима и топовима. Ратна Морнарица ће са два брода и два обалска положаја вршити радиолокационо и радиотехничко осматрање а један брод ће за потребе ваздухопловних снага бити у готовости за обезбеђивање трагања и спасавања.

Република Србија учествује са посадама и јединицама противваздухопловне одбране као и авионима ловачке авијације. Они ће вршити лансирања ракета земља-ваздух ПВО система Стрела-2М, С-125 ‘’Нева’’ и 2К12 ‘’Куб’’ а пилоти ловаца МиГ-29 лансираће ракете ваздух-ваздух.

Сједињене Државе учествују са ракетном противваздухопловном јединицом Копнене војске (УС Армy) која ће извршити бојево гађање ракетним ПВО системом Авенгер. Америчка страна ће за гађање своје јединице као и за заједничко гађање са ПВО јединицом бугарске Копнене војске, обезбедити радио управљиве мете.
(Спутњик)