ЛЕКАРИ Дејан Бакић, специјалиста максилофацијалне хирургије, и Геза Шмит, специјалиста васкуларне хирургије Опште болнице у Зрењанину, успели су да пацијенту, након уклањања тумора усне дупље, пресаде тзв. режањ подлактице и потпуно му врате моћ гутања и говора. Ово је рађено у клиничким центрима, а сада је први пут урађено у некој општој болници.

- Овакве операције су компликоване, трају по 12 сати, уз дуг предоперативни и постоперативни период. Све се обавља у једној операцији, и уклањање туморског ткива и трансплантација мишића из подлактице - каже, за "Новости", др Дејан Бакић, уз напомену да је први успешан оперативни захват у Општој болници "Ђорђе Јоановић" у Зрењанину изведен крајем прошле године код пацијента са узнапредовалим карциномом слузнице усне дупље и да се пацијент након трансплантације успешно опоравио.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОДВИГ СРПСКИХ ЛЕКАРА: Беби од 10 дана пресађене рожњаче

Др Геза Шмит је додао да управо примена слободних микроваскуларних режњева представља златни стандард у реконструкцији комплексних дефеката главе и врата насталих хирушким уклањањем тумора.

За овакву операцију нису, напомињу лекари, подобни сви пацијенти, рецимо дијабетичари и пушачи, а најчешће се ради код мушкараца између 50. и 60. године.