Биста светог Николаја Српског (Велимировић),највећег чеда које је родила српска мајка после Светог Саве, рођеног у Лелићу, код Ваљева, где су и његове мошти, који је задужио и свој род и отаџбину и ком се дивила читава васељена, од данас красе Шимановце у Срему.

После споменика том српском светитељу, духовнику, даровитом писцу, беседнику без мане, у порти Саборне цркве у Шапцу, угледни мачвански вајар, Милан Торбица, урадио је и ову, у порти цркве у Шимановцима, достојну славног Велимировића и места где је постављена.


Биста је урађења захваљујући добротвору Дејану Лугоњи, уз благослов епископа сремскогВасилија(Вадић), који је после свете архијерејске литургије, освештао ово спомен знамење пред мноштвом верника, међу којима је посебно било деце и омладине.


Прочитајте још: Дружио се са енглеским краљем, звали су га "црначки месија", у Бостону му “Боже правде” певало 5.000 црнаца!


Под „диригентском палицом“ врлог шимановачког свештеника, Жељка Кретића, приређен је занимљив верксо-уметнички програм.


- Владика Николај је један од најомиљенијих српских светитеља у нашем народу – рекао је владика Василије.- Сви смо изанци његовог светог богомољачког корена. У манастиру Крки, где сам био и ђак и професор, сусрео сам се са његовим колосалним делом, а када сам био администратор шабачко ваљевске епархије, после упокојења његовог синовца, владике Јована, уверио сам се колики је његов углед у лозничком, ваљевском и шабачком крају. Михаило Пупин први је рекао да је владика Николај у свом времену урадио за Србе ништа мање него Свети Сава и средњем веку. Преподобнистарац ћелијски Јустин Поповић у својим беседама и списима истицао је да је Николај, после Светога Саве највећи српски светитељ. До сада је у Србији и широм света подигнут велики број храмова посвећених његовом имену, а његови споменици красе знатан број црквених порти и трговау свим крајевима где Срби живе од Америке до Аустралије, где сам био епископ.Свети Сава и свети владика Николај,закључио је сремски владика, „представљају лук духовности и културе српског народа и његове цркве“.