У 178 здравствених установа широм Србије, за грађане ће у недељу, од осам до 16 часова, по 14. пут бити организовани бесплатни превентивни прегледи. У овој акцији Министарства здравља на листи услуга, које могу да користе сви без обзира да ли имају или немају здравствену књижицу, налазе се офталмолошки прегледи, ултразвучни преглед абдомена и провера хормона штитасте жлезде.

У надлежном Министарству напомињу да у оним здравственим установама у којима неће моћи да се организују наведени прегледи, заинтересовани ће моћи да обаве кардиолошке прегледе, односно измере крвни притисак и ураде ЕКГ, провере ниво шећера у крви, а биће у прилици и да разговарају са лекарима, посаветују се о очувању здравља, консултују се о здравственим тегобама и терапијама.

Овом, 14. акцијом по реду, Министарство здравља највише истиче значај офталмолошких прегледа, јер подаци показују да велики број грађана име неку неоткривену очну болест, међу којима је најчешће реч о високом очном притиску или глаукому.

Стручњаци претпостављају да у Србији глауком има око 100 хиљада људи, а он је друга по реду очна болест која је узрочник слепила, одмах после катаракте.

Подаци Светске здравствене организације говоре да у свету висок очни притисак има 60 милиона људи, а процењује се да ће 2020. године ову болест имати чак 80 милиона особа.

У циљу превенције веома су значајни и ултразвучни прегледи абдомена, односно стомака, на којима лекари могу да виде стање бубрега, јетре, панкераса, трбушне аорте...

Анализа хормона штитасте жлезде основна је дијагностичка метода да се открије поремећај у функционисану овог органа, јер лучење хормона може да буде повећано и смањено.

Став Министарства здравља је да је најбоља мера у очувања здравља превенција и с тим у вези позивају све да искористе ову јединствену могућност.

- У претходних 13 акција превентивних прегледа, готово 270.000 грађана обавило је прегледе, а од тог броја неколико хиљада их је упућено на даљу дијагностику - кажу у ресорном Министарству.

СПИСАК

СПИСАК здравствених установа, као и врста прегледа који се у њима обављају, налазе се на сајту Mинистарства здравља, на адреси www.zdravlje.gov.rs. Прегледи се не заказују.