На конференцији "World Minds", која је у четвртак окупља у Београду водеће светске иноваторе, научнке, бизнис лидере и уметнике, и току је разговор председника Србије Алекснадра Вучића и бившег немачког канцелара Герхарда Шредера о геополитичким питањима и бомбардовању Србије.

Вучић је на питање директора Рингиера Марка Валдера каква су његова сећања на период бомбардовања, рекао да је то свакако била лоша одлука и поручио да морамо да опростимо, али да не можемо да заборавимо.

"Било би лако да критикујем Шредера и да кажем да је то била лоша одлука. Много цивила је погинуло у НАТО бомбардовању, недужних људи. Морамо да опростимо, не можемо да заборавимо, али морамо да наставимо. Морамо да креирамо економски успешну земљу. Желимо сви да видимо напредак, а и ви Марк знате да бројке показују да економски одлично напредујемо", казао је српски председник, преноси Блиц.

Прочитајте још - Немци туже НАТО због бомбардовања Србије

На питање за бившег немачког канцелара да је прошло 20 година од НАТО бомбардовања и шта их је навело на ту акцију против Србије, Шредер је рекао да је то било врло емотивна одлука.

"Прво је била донета одлука поводом Ирака, морали смо да одлучимо да ли учествовати, или не. Друга тешка одлука је била то што смо морали да се прихватимо интервенције у Авганистану. Заједно са НАТО партнерима смо морали да одлучимо о нападу на Србију. То је била веома емотивна одлука, али морали смо да одлучимо да учествујемо у бомбардовању након разматрања целе ситуације на Косову", рекао је Шредер.

Фото Танјуг

Добели је најављујући овај разговор рекао да учествују "три геополитичка мастермајнда" - Вучића, Шредера и директор Рингиера Марка Валдера.

Организатор конференције "World Minds" је рекао да не треба заборавити да су пре 20 година Београд и Србија бомбардовани и да је то имало велики утицај на земљу.

Такође, земља се налази између Истока и Запада и да је зато јако тешко њом управљати, додао је он.

Фото Танјуг

"Али, српска влада је ступила у контакт са нама и ми смо се заљубили у Србију и Београд", рекао је Добели најављујући разговор о геополитици, уз један забаван клип.

Иначе, званични програм је почео емитовањем кратког анимираног филма Ма''агалим, након чега је оснивач организације "World minds" Добели поздравио публику на српском.

Захвалио је на гостопримству, уз опаску да је "толико српског научио за сада", и заслужио аплауз присутних.

БИВШИ НЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР: НАЈЛАКШЕ, ПРВО ПРИМИТИ СРБИЈУ У ЕУ, ПА РЕШАВАТИ КОСОВО

Бивши немацки канцелар Герхард Шредер изјавио је у четвртак на конференцији "World minds" да је најлакше прво примити Србију у ЕУ, па онда решавати питање Косова, на шта је председник Србије Александар Вучић узвратио да се то, нажалост, неће догодити.

"По мом мишљењу, најлакше решење је примити прво Србију и ЕУ, а онда разматрати могуће решење Косова. Да не будем негативан, мислим да је Србија на веома добром путу", рекао је Шредер.

Он је истакао и да када је реч о економском делу, Србија испуњава све услове, а неке и изнад задатих критеријума.

ПРЕМИЈЕРКА НА СКУПУ Скуп се одржава у згради Народног позоришта, а према правилима "World Minds", разговори се воде иза затворених врата,а присуствује и премијерка Србије Ана Брнабић. Премијерка ће представити програм дигитализације Србије.

Шредер је то рекао, током разговора на скупу "World minds" са председником Србије Александром Вучићем, одговарајући на питање директора "Рингиера" Марка Валдера како му изгледа питање Косова, пошто "председник Вучић каже да смо изгубљени".

Председник Србије је, на питање Валдера где смо тренутно кад је реч о Косову, рекао да смо "сви изгубљени у времену и простору".

"Рећи ћу вам искрено, разговарали смо о томе скоро пет сати и онда сам добио поруку: Морамо да убрзамо решење, да појачамо напоре да решимо питање Косова. Приштина не може да се консолидује без Србије, а ми ћемо урадити најбоље што можемо да сачувамо мир и стабилност", рекао је Вучић.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: ДОБРО САРАЂУЈЕМО С РУСИЈОМ, ШРЕДЕР: РУСИЈА ДОБАР ПАРТНЕР

Председник Србије Александар Вучић рекао је у петак на конференцији "World Minds" где је у току разговор са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером о актуелним геополитичким питањима, да наша земља добро сарађује са Русијом и да жели да наша земља обезбеди довољно гаса за своје грађане.

"WORLD MINDS" ПРИЛИКА ДА СЕ ПРЕДСТАВЕ РЕЗУЛТАТИ СРБИЈЕ Председник Александар Вучић захвалио је организаторима престижне конференције "World Minds" што се такав скуп одржава у Београду, што је прилика да се говори о резултатима и плановима Србије, која је, истиче, на добром путу. . Хвала што сте довели "World Minds" у нашу земљу, наш град и хвала на могућности да говоримо о нашим резултатима и плановима. Морамо да изградимо економски стабилну земљу, морамо да мислимо о нашој будућности.

Вучић је на питање директора Рингиера Марка Валдера који води овај разговор, рекао да је једном посетио посетио Владимира Путина у његовој кући.

Прочитајте још - Вучић: Почетак изградње гасовода "Турски ток" кроз Србију у наредних неколико дана

"Имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарађујемо с Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане, јер како ћемо другачије када се "заврне славина" преко Украјине", рекао је српски председник.

Шредер је рекао да је Русија свакако добар партнер.

"Историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије, ако погледамо САД, они имају своју агенду и тренутно су се окренули Кини. Русија је свакако добар партнер, када је реч о гасоводу и свему осталом", рекао је Шредер.