Кључни приоритет Србије је да задржи сјајне научнике и спречи даљи одлив мозгова, поручио је данас оснивач заједнице „World Minds“ Ролф Добели.

"За Србију је кључно да задржи одличне људе које има у земљи. Одлив мозгова је проблем и зато морате да задржите те људе, да им направите окружење повољно за останак, рад и стварање радних места. То је кључни приоритет", истакао је Добели у изјави Тањугу поводом одржавања конференције „World Minds“ у Београду.

Он је објаснио да је „World Minds“ заједница људи из уметности, науке, бизниса и власти.

"Састајемо се два пута годишње на великој конференцији, које се обично одржавају у Швајцарској. Ово је први пут да одржавамо нашу конференцију у Београду и то нас веома радује. Изабрали смо Србију јер је она јако интересантно место", објаснио је Добели.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Поповић: Наш поглед упрт је у дигиталну будућност

Указао је да су председник Србије и премијерка били гости конференције у Швајцарској и да су рекли "што не дођете код нас, Србија је одлично и лепо место“.

"Одлучили смо потом да погледамо Србију и када смо видели каква је то земља, пуна науке, били смо импресионирани", каже Добели додајући да је поносан што се скуп одржава у Београду.

На питање шта мисли о српској науци, одговара да је Србија веома јака у примењеној науци, у примени науке за решавање проблема, што посебно цени.

Навео је да је, током припреме скупа имао прилике да борави у Србији, где раније није био и да је том приликом видео да се ради о лепој земљи, у којој су грађани добро васпитани и одлично образовани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВЕЛИКИ ПОДУХВАТ ЦЕРН: И српска памет правиће чудо модерне науке

Конференција „World Minds“, према његовим речима, није само добра за бизнис контакте, већ је циљ да повезује научнике и подстакне међународну сарадњу у тој области.

Конференција нуди велике могућности за повезивање. Научницима пружа могућност да изађу из својих лабораторија и повезују се са људима са којима не би иначе разговарали, те им представе свој рад“; констатовао је он.

Водећи светски иноватори, научници, бизнис лидери и уметници који на инспиративан начин представљају идеје новог доба, окупили су се данас у београдском Народном позоришту на престижној „World Minds“ конференцији.

Србија је прва земља на свету, поред Швајцарске, у којој се одржава овај значајан симпозијум који окупља највеће мислиоце света.

World Minds заједницу чини више од 1.000 високорангираних појединаца, међу којима су нобеловци, државници, научници, професори универзитета, амбасадори, писци, који су дали значајан допринос науци, уметности и бизнису.

Србију ове године на конференцију представљају Теслаграм, технологија која се развија на Институту за физику и представља најбољи систем заштите од фалсификовања, БиоСенс Институт, научно-истраживачки институт који се бави развојем, увођењем и промоцијом напредних ИКТ решења у пољопривреди и 3Латерал - водећи произвођач дигиталне хумане технологије и креативног садржаја.

Посебан фокус скупа у Београду биће и на учешћу младих истраживача, студената на докторским и постдокторским студијама из Србије и региона.

Прилику да буду међу 11 одабраних говорника на конференцији имала су два наша стручњака - проф. Мирослав Ђорђевић, водећи светски реконструктивни хирург и научник, професор урологије и хирургије на Универзитету у Београду, оснивач и директор београдског Центра за гениталну реконструктивну хирургију и Владимир Мастиловић, оснивач и директор компаније 3Латерал, која развија напредне технологије које су основа будућих форми дигиталних медија.