Највећа новина у предложеним изменама Закона о извршењу и обезбеђењу у томе је што више неће бити дозвољена продаја непокретности у којој грађанин станује због комуналног дуга до 5.000 евра, изјавила је данас министарка правде Нела Куборовић.

Она је као револуционарно решење поменула увођење електронске аукције за продају непокретности.

Кубуровић је новинарима у паузи конференције "Излаз из сиве економије" рекла да ће увођењем електронске аукције бити отклоњене све негативне приче које се односе на тај део извршног поступка, а које су, како је рекла, врло често недоказиве.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kuburović: Više medijacija-strateški cilj Ministarstva pravde

То се, додала је, односи на прич попут оних "да ли одређена лица само учествују у поступку набавке непокретности и да ли је осталима то забрањено".

"Сада ће постојати један транспарентан поступак где ће свима бити омогућено да учествују у поступку и до самог завршетка продаје, док се лице не укњижи у катастар, неће се знати ко је купац", рекла је Куборовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Od danas bez sudskih taksi - ako se medijacijom reši spor

Као другу значајну промену навела је да ће плата убудуће због пшринудног извршења моћи да буде оптерећена до половине, а пензија до трећине, минималац до четвртине.

Навела је да измене закона изазивају велику пажњу јавности, да је тренутно у току јавна расправа, да се данас одржава округли сто у Новом Саду, а током следеће недеље биће и у Београду.

"Тада ће детаљно радна група презентовати шта је све ново што измене и допуне закона треба да донесу. Свакако је закон битан, јер од брзине извршења зависи и колико је остварен степен владавине права у Србији, зависи позиција Србије на Дуинг бизнис листи и зависи колико су заштићени повериоци, колико су заштићени дужници", казала је Кубуровић.

У наредних десет дана она очекује крај јавне расправе, а потом да се тај предлог врло брзо нађе у скупштинској процедури.

"Према Акционом плану за положај Србије на Дуинг бизнис листи предвиђено је да овај закон буде утврђен у трећем кварталу године, али верујем да постоји могућност И заинтересованости јавности да то буде и раније", рекла је Кубуровић.