Фондација "Share" саопштила је данас да је три месеца пре почетка примене новог Закона о заштити података о личности, позвала 20 светских компанија, међу којима Гугл и Фејсбук, да одреде представнике у Србији којима се надлежни органи и грађани Србије могу обратити у вези са обрадом података о личности.

Наиме, нови Закон, писан по угледу на европску Уредбу о заштити података о личности (ГДПР), предвиђа обавезу свих великих ИТ компанија да именују представнике у Србији, иако се, наводе из Share, бизнис модели тих компанија заснивају на монетизацији личних података њихових корисника, па тиме и грађана Србије.

"Чини се да су грађани и даље немоћни да остваре своја права у вези са подацима када их прикупљају најпознатије компаније. Зато, уколико нека компанија нуди производе и услуге на територији Србије или прати понашање грађана, дужна је да именује представника коме грађани могу да се обрате у вези са правима које имају као лица на која се подаци односе и које сарадује са Повереником за заштиту података о личности", наводе из Share фондације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ŠABIĆ UPOZORAVA: Sve više grubih povreda prava na zaštitu podataka o ličnosti

Кажу да имајући у виду да Гугл, Фејсбук, Амазон, Нетфликс и остали ИТ гиганти обрађују податке грађана на територији Србије како би пружали услуге, имају и обавезу да одреде домаћег представника.

Међутим, како наводе, политика тих компанија, углавном оних са главним седиштем у САД, јесте да Србију не посматрају као део Европе, што, истичу у саопштењу, доводи до ситуације да се грађанима Србије права у вези са подацима о личности готово уопште не гарантују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vlada usvojila Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Са друге стране, ако би Фејсбук или Гугл имали представнике у Србији, извесност остваривања права грађана или могућност покретања спора пред надлежним органима били би знатно већи.

Писма су послата компанијама: Гугл, Фејсбук, Амазон, Твитер, Снепчет, Алиекспрес, Вибер, Јандекс, Букинг, Аирбнб, Рајанејр, Визејр, еСкај, Јаху, Нетфликс, Твич, Купујем продајем, Топтал, Годеди, Упворк.