МРЕЖА инспектора Србије, која броји око 4.000 њих из целе Србије, упутила је, поводом расправе о изменама Кривичног законика, захтев Влади Србије и Народној скупштини да се и инспекторима призна квалификована кривичноправна заштита. Ова бранша тражи право на заштиту приликом теренског рада, попут статуса службених лица какав уживају припадници служби безбедности.

Тиме би се, мишљења је председник Мреже инспектора Драгоман Пауновић, инспекторима пружила преко потребна кривичноправна заштита. Спречавање њихових задатака и напади на инспекторе, по овом сценарију, били би строже кажњавани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Заробили инспектора у локалу


- Појачана заштита више је потребна инспекторима него органима безбедности. Полицајци и чувари, примера ради, имају право на употребу силе према онима који не поштују државу, обучени су и опремљени и за физичку принуду. Инспектори немају таква средства на располагању. Они од насилника могу бити заштићени само снажном кривичноправном заштитом државе у чије име наступају - рекао нам је Пауновић.

Према подацима Републичког јавног тужилаштва, пријаве против нападача на инспекторе, као и раднике органа безбедности, углавном су се завршавале или одбијањима или условним казнама. С обзиром на то да 4.000 инспектора, колико их има на локалу, у покрајини и у републици, а што је, иначе, четири пута мање од стандарда у ЕУ, свакодневно обави неколико хиљада контрола, веома често су на мукама.

- Обележје инспекцијског посла је теренски надзор. Због лоше правне заштите често смо изложени нападима, вређању, озбиљним претњама, па и физичкој сили - набраја Пауновић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шабац: Приведен због напада на инспектора

Инспектор рада у Нишу прошле године је толико тешко пребијен да неће моћи да се врати на посао, а слично се провео и његов саобраћајни колега у Ваљеву. Пољопривредна инспекторка недавно је била закључана у хладњачи где је контролисала квалитет производа, а инспекторку у Сурдулици умало нису преврнули у службеним колима...


ЗАКОН САМО КОД УЉУДНИХ

ИНСПЕКТОРИ закључују да би држава усвајањем њиховог предлога јасно показала "бахатим и несавесним појединцима да инспекторе нико не сме да бије", или ће, у супротном, бити приморани да поштовање законитости траже само код уљудних и пристојних привредника и грађана. Бахати и несавесни тако би поново били заобиђени.