ЗАСТАВА победе, симбол ратне славе и тријумфа у Другом светском рату, али и симбол Руске Федерације, од четвртка се налази у Музеју Војске, на београдском Калемагдану. Реплику овог обележја у четвртак је на свечаној церемонији код Војног музеја уручио командант Западног војног округа Оружаних снага Русије генерал-пуковник Александар Александрович Журављов.

Прочитајте још - НА ДАН ПОБЕДЕ: НАТО маневри симулирају напад из Русије

Уз пратњу војног оркестра, смотру парадних јединица Русије и Србије, Војни музеј је своју збирку обогатио још једним значајним експонатом.

- Пре 74 године завршен је Други светски рат, у коме су Оружане снаге Совјетског Савеза заједно са другим словенским народима уништиле фашизам и ослободиле Европу - рекао је Журављов.

- Према традицији, 9. маја славимо победу и на челу параде је застава победе, која симболизује храброст, стрпљивост и хероизам свих наших људи и непобедивост нашег народа. По наредби свог команданта, част ми је да Војном музеју у Београду предам ову заставу, са жељом да јача наше заједништво, и да вам пожелим мир и просперитет.

Фото З. Јовановић


У име српске Војске заставу је примио бригадни генерал Синиша Кресовић, начелник за кадрове Управе за људске ресурсе Министарства одбране Србије и поручио да ће застава победе заузети посебно и почасно место у Војном музеју.

Фото З. Јовановић

- Велика је част бити овде и примити овај симбол победе у Другом светском рату - рекао је Кресовић. - Српска војска негује традиције ослободилачких ратова које је Србија водила, а посебна пажња придаје се борби против фашизма, којој су Србија и Русија дале немерљив допринос.

Фото З. Јовановић

Церемонији примопредаје заставе присуствовали су и министар војске Алксандар Вулин, амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Васиљевич Чепурин, као и многобројна удружења ратних ветерана и бораца.

Фото З. Јовановић

Фото З. Јовановић
Фото З. Јовановић