БОРКО Јосифовски, некадашњи директор Хитне помоћи у Београду и узбуњивач, који је својевремено обзнанио везе између појединих лекара хитне службе и мртвозорника, и због тога остао без посла, тражиће ове недеље од Врховног суда Србије ревизију поступка. Јосифовски је незадовољан пресудом београдског Апелационог суда, који је преиначио првостепену одлуку Вишег суда из 2018. године, и захтев Јосифовског одбио као неоснован.

Прочитајте још - Држава саботирала лекара узбуњивача

Апелациони суд није оспорио да је према Јосифовском предузета штетна радња, јер је као директор Хитне помоћи туженима доставио податке о раду запослених које је сматрао незаконитим и очекивао да ће се по пријавама поступати, што се није десило. Али судије су сматрале и да му се не може пружити заштита по закону који није постојао у то време.

По речима Владимира Радомировића, из "Пиштаљке", која заступа Јосифовског, овај случај је веома важан за владавину права:

- Тражићемо да Врховни суд утврди да је трпео одмазду због пријављивања корупције и да је почињена штетна радња у односу на њега - каже Радомировић.

ШТЕТНА РАДЊА

Британске организације које се баве заштитом грађана који указују на кршење закона, рекле су нам да су на почетку примене закона о узбуњивачима имале сличан случај, а суд је заузео становиште да је непоступање по пријави узбуњивача штетна радња према њему - каже Радомировић.