ПЕНЗИОНЕРИ окупљени око Удружења синдиката пензионера 17. маја заказали су протест на Тргу Николе Пашића незадовољни одлуком Уставног суда да обустави поступак оцене уставности закона о привременом уређивању начина исплате пензија.

Како наглашавају у овом удружењу, на сајту Уставног суда Србије је 25. априла објављено да је поступак обустављен, као и сви предлози народних посланика и иницијативе удружења и грађана за оцену уставности Закона и сагласности са општеприхваћеним правилима међународног права и потписаним међународним конвенцијама.

- Сматрамо да није испуњен ниједан услов обуставе поступка предвиђен чланом 57. Закона о УСС - кажу УСПС. - То није смело да се догоди, јер постоје штетне последице примене Закона тако што у складу са чланом 50. Устава није предвиђен повраћај делова пензије који нису исплаћени под тржишним условима, јер је пензија имовинско право, о чему се Уставни суд већ изјаснио.

Прочитајте још - Пензије сигурне, али уз велику реформу

У Синдикату пензионера објашњавају да је, због примене Закона о привременом уређивању начина исплате пензија оштећено више од 850.000 пензионера и наследника у износу од око 850 милиона евра без камате. Истовремено су, обуставом редовног усклађивања чекова у висини раста цена и БДП од 2012. године, оштећени сви пензионери за најмање 20 одсто повећања. Уштеде државе само по том основу су у просеку од 2012. до 2018. године у просеку годишње износиле око 500 милиона евра, што за шест година износи око три милијарде евра.