На улицама Србији појавила се нова дрога, синтетички канабис чије је дејство 100 пута јаче од дејства марихане.

То је шеста психоактивна супстанца која је у последњих годину дана откривена у Србији и која је стављена на листу збрањених контролисаних супстанци.

Руководилац Центра за мониторинг дрога Министарства здравља др Јелена Јанковић каже да се након конзмирања новооткривене дроге јављају црвенило очију, еуфорија уземиренист, анксиозност, али и да све може да пређе у покушај самобиства.

Ради се о биљној мешавини зелене боје која је попрскана синтетским једињењем и користи се у облику цигарета које се пуше.

"Супстанца је веома опасна, а млади тога често нису свесни. Изазива озбиљна оштећења кардиоваскуларног система, поремећај рада срца, повишен притисак, оштећење бубрега, али и смртни исход", рекла је Јанковић за Тањуг.

Дрога је први пут у европском мониторинг центру евидентирана 2015. године, а у Немачкој и САД је откривена 2016. године. Прошле недеље појавила се и на улицама Србије.

Ова дрога има више уличних назива. Зову је "јагода", "боровница", "звакица" и слично.

Комисија за борбу против дроге Министарства здравља иницирала је код Министарства правде да се пооштри казнена политика за оне који продају дрогу младима.

Јанковић каже да је министарство правде прихватило иницијативу и да су у нови нацрт Кривичног закона уведене високе казне.

"Казна за све који производе, продају и користе малолетна лица за продају дроге биће пет до 15 година. За оне који нуде малолетним лицима дрогу и омоћавају њено уживање у локалима, јавним местима у близини школа биће кажњени од две до десет година. За све који поседују велику количину дроге запрећена казна је три до десет година затвора", појаснила је Јанковић.

Комисија за борбу против дроге покренула је програм едукације младих по основним и средњим школама, али и њихових родитеља и наставника.

За годину дана кроз програм је прошло 36.000 ученика, 7.000 наставника и око 3.000 родитеља.

При клиникама за психијатрију у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Београду, Лесковцу отворени су и центри за лечење младих од зависности, који подразмева хитну хоспитализацију али и интензиван рад са родитељима.