У ОБЛАСТИ слободе медија има простора да се ситуација поправи. Надам се да се инциденти попут пребијања новинарки ТВ Пинк и спаљивања куће Милана Јовановића у Гроцкој више никада неће поновити.

Поводом 3. маја - Светског дана слободе медија, ово је у петак изјавио председник Србије Александар Вучић.

- Сигуран сам да много тога морамо да поправимо. Волео бих да сви новинари имају исте слободе и да се не дешава да их "туку на радном месту" само зато што другачије мисле, као што се догодило новинаркама Пинка, али и да се неће поновити ситуација из Гроцке. Зато је правна држава реаговала на прави начин и увек ће тако да ради и у будућности - навео је Вучић.

На дан када новинарски еснаф акцијом "Пет минута громогласне тишине" упозорава свет на услове у којима раде медији, симболично у пет до подне, у Јагодини су се окупили новинари из Поморавља. Из града у коме се догодило једно од најбруталнијих убистава новинара у Србији они су затражили од државе да открије налогодавце и убице јагодинског дописника "Вечерњих новости" Милана Пантића, али и да расветли смрт новинарке Даде Вујасиновић.

- Медији економски пропадају, а притисци на новинаре су све чешћи - опоменуо је јавност председник Клуба новинара Поморавља Душан Аничић.

Прочитајте још - Новинарима фале слобода и бољи услови рада

Двадесетак новинара из редакција које извештавају на српском језику је, са фотографијама убијених и несталих колега у рукама, у Грачаници обележило Светски дан слободе медија. Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић подсетио је да су српски медији на КиМ на ивици егзистенције, да се велики број њих угасио, а да новинари раде у страху. Подсетио је и да нико није одговарао за то што је 14 новинара убијено и отето.

Да је "седма сила" све мање сила признаје и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која подсећа на све тежи материјални положај медијских професионалаца и прилично забрињавајуће податке листе медијских слобода "Репортера без граница" за 2019. годину.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) издао је проглас у коме позива све медијске раднике да се организују у синдикате по угледу на колеге из света.

- Рад у несигурним условима за мале плате, с лако раскидивим уговорима, подстиче аутоцензуру, фаворизује таблоидизацију и урушава професионално новинарство - истиче се у прогласу СИНОС-а.