Поводом обележавања Дана сећања и храбрости - Јом Хашоа Веагевура, данас је на простору некадашњег нацистицког логора Топовске шупе у Београду откривена нова меморијална плоча у знак сећања на жртве холокауста, а том приликом представници Јеврејске општине Београд затражили су адекватније обележје места стратишта Јевреја.

Нову меморијалну плочу, на коју су положени и венци, симболично је открила чланица Јеврејске општине Београд Естер Бајер Албахари, која је рођена 1942. године у нацистицком логору на Сајмишту у Београду, а верски обред обавио је рабин Исак Асиел.


Асиел је том приликом рекао и да је ово место и тренутак више него икад испит за државу и Савез јеврејских општина.

"Судбина ова два објекта показаће даљи историјски ход наше домовине, однос према ова два објекта одредиће биће нашег народа и наше државе. Један погрешан потез повућиће низ историјских догађаја који могу да иду у негативном правцу", поручио је Асиел.

Он је рекао да је "равно чуду, али није немогуће да се деси"- да бар један објекат остане на свом месту и буде преуређен у место сећања, учења и сведочења.

Прочитајте још: Задржали новац преживелих жртава Холокауста

Потпредседник Јеврејске општине Београд Бране Поповић подсетио је да данас заправо 27. нисан, који се по јеврејском календару обележава као Дан сећања на жзртве холокауста и борце против терора.

Топовске шупе су место где је био логор у коме су окупационе снаге затвориле мушке Јевреје и Роме из Београда и Баната и као таоце их одводили на стрељање, у места у околини Београда.

"У знак сећања на страдале, сваке године за тај празник долазимо овде да их се сетимо", рекао је Поповић и додао да је плоча која је стајала на зиду два пута била украдена и да је зато данас постављена нова.

Он је рекао да су Старо сајмиште и Топовске супе једина два места у Европи у којима су били логори а нису обележени како треба.

Прочитајте још: Подршка Америчког музеја Холокауста за Старо сајмиште

"Деценијама се надамо, преговарамо и молимо да држава нешто учини у том смислу, имамо обећања, али до сада није било ниста од тога", рекао је Поповић.

На меморијалној плочи на три језика - српском, хебрејском и енглеском, написано је да је на локацији Топовске шупе од августа до децембра 1941. био концентрациони логор за Јевреје и Роме из Београда и Баната који су проглашени таоцима и по неколико стотина њих дневно је одвођено је на стрељање.