Директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић изјавио је данас да Хрватска полиција наставља праксу да брутално бије и илегално враћа мигранте у Србију, али све насилније и без поштовања уговора о реадмисији за оне који су илегално ушли у ту државу из Србије.

Он је агенцији Бета рекао да је само од 19. до 22. априла више од педесет илегалних миграната "колективно гурнуто" назад у Србију.

"Након што их хрватска полиција ухвати кад дођу у Хрватску, било преко Србије или чак преко Босне, људе довезу до границе са Србијом и фактички их гурну у Србију", рекао је Ђуровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хрватска: Полиција пуцала на комби с мигрантима, теже рањено двоје деце

Према његовим речима, мигрантима се такође ускраћује право да затраже азил, а веома често "бивају брутално претучени, уништавају им се телефони, одузима новац".

Он је рекао да Центар нема сазнања да је Србија због тога реаговала и да предузима адекватне мере да се та незаконита пракса заустави.

Према његовим речима, све интензивније такво поступање хрватске полиције је везано и са повећаним бројем улазака миграната у ту државу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Полицајци натерали мигранте да узвикују "Динамо Загреб" (ВИДЕО)

"То је најоптерећенија граница, по преласку људи, после српско - босанске", рекао је Ђуровић, додајући да поступање хрватске полиције поприма све насилније облике и да у одређеним случајевима поприма сразмере мучења.

Ђуровић је раније данас на друштвеној мрежи Твитер поставио слике Азила у Србији (АПЦ) на којима су приказани мигранти са модрицама и написао да "сурово третирање миграната и избеглица на хрватској граници и илегални пусх бацкови не престају".