Председник Србије Александар Вучић, поводом Дана Војске Србије, донео је указе о постављењима на нове дужности, унапређењу у виши чин и ванредним унапређењима.

Председник је донео указ о постављењу бригадног генерала Синише Радовића на дужност начелника Војног кабинета Председника Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић честитао Дан Војске Србије


За начелника Штаба команде за обуку указом Председника постављен је пешадијски пуковник Никола Дејановић, а за начелника Управе за логистију Генералштаба Војске Србије пуковник техничке службе Срђан Петковић.

Председник Вучић је указима у виши чин генерал-потпуковника унапредио генерал-мајора Горана Радовановића, а у чин бригадног генерала пуковника атомско-биолошко-хемијске службе Синишу Кресовића, пуковника оклопних јединица Жељка Трамошљика, пуковника оклопних јединица Зорана Нешковића, пешадијског пуковника Слађана Стаменковића, пуковника артиљеријско-ракетних јединица за ПВД Тиосава Јанковића, пешадијског пуковника Саву Иришкића и Мирољуба Чупића.

Такође, у чин бригадног генерала унапређени су пуковник артиљеријско-ракетних јединица за ПВД и пуковник телекомуникација Љубиша Ђоловић.

Председник Републике је у чин генерала ванредно унапредио генерал потпуковника Милана Мојсиловића, а у чин бригадног генера указом је унапређен интендантски пуковник Ђуро Јованић, саопштила је Прес служба Председника.

СЕЛАКОВИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊА ПРИПАДНИЦИМА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ И ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Поводом Дана Војске Србије, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић уручио је данас одликовања из надлежности председника припадницима Министарства одбране и Војске Србије у згради Председништва.

Како је саопштило Министарство одбране указима председника поводом Дана Војске одликовано је 80 припадника Министарства одбране и Војске Србије, сребрном медаљом за заслуге 27 припадника и златном и сребрном медаљом за ревносну службу 53 припадника.

Селаковић је подсетио на историјски значај дана који се обележава као Дан Војске Србије, који је установљен у знак сећања на датум који је био "прекретница на путу Србије до коначне слободе".

"Упркос сталним сукобима са немерљиво јачим непријатељима, унутрашњим нестабилностима и кризама, за два века постојања обновљене модерне српске државе, успели смо да створимо више него импресивне резултате. Од устаничке Србије у којој, готово да није било писмених људи, дошли смо до модерне земље која има десетине универзитета, од неорганизоване устаничке војске, данас имамо високо професионалну и опремљену модерну војску", рекао је Селаковић и додао да је Србија међу првима у Европи донела свој Устав и Грађански законик.

Он је рекао да је "српска војска својим залагањем и пожртвовањем у претходним вековима небројено пута одбранила стечену слободу и самим тим омогућила развој земље и тиме стекла епитет једне од најугледнијих институција српске државе".

"Министарство одбране и Војска Србије су у протеклој години, у периоду великих изазова пружили пуну подршку јачању мира, безбедности и стабилности у Србији и читавом региону", оценио је Селаковић.

Уручењу одликовања за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Србије присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић.