СВЕЧАНОСТИМА у гарнизонима широм Републике у уторак је обележен 23. април - Дан Војске Србије. У част почетка Другог српског устанка, на Цвети 1815. уручена су одликовања заслужним војницима, подофицирима, официрима и цивилима из система одбране. Централна свечаност одржана је на Аеродрому Батајница, где је приређена изложба ваздухоплова.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, као изасланик председника Србије, уручио је у уторак одликовања припадницима Војске Србије и Министарства одбране поводом Сретења - Дана државности и Дана Војске Србије.

Уручењу одликовања присуствовали су и министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, а Златном и Сребрном медаљом одликовано је више од 170 припадника Војске Србије и Министарства одбране.

Указом председника Републике од 11. фебруара, за Дан државности Сребрном и Златном медаљом одликована су 93 припадника ВС и Министарства одбране, од чега њих 35 за заслуге, а 56 за ревносну службу, док је указом од 12. априла председник одликовао укупно 80 официра и војника, и то њих 27 за заслуге, а 53 за ревносну службу.

Међу одликованима су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан, потпуковник Петар Негић...

Обраћајући се одликованима, Селаковић је подсетио на ослободилачку борбу српског народа и нагласио да Србија данас има високо модерну и опремљену војску.

- Преци су нам омогућили слободу. Министарство одбране и Војска Србије годинама пружају подршку миру и стабилности у Србији, али и региону. Сигуран сам да ће и убудуће професионално испуњавати задатке. У томе ће имати помоћ државе, која ће бити само већа и боља - рекао је Селаковић.

Генерални секретар Председништва, у име шефа државе, уз највише државне и војне почасти и интонирање државне химне у уторак ујутру положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

У спомен-књигу изасланик председника уписао је:

"Данас славимо Војску Србије, на чијој моћи и снази почива снага Србије, мир и стабилност Балкана и сигурна будућност нашег српског народа. Колико је наша војска јака, толико смо и као народ и као држава сигурни да је пред нама шанса за бољу будућност, јачу привреду и мирно окружење за сву нашу децу".

НАСТАВАК РЕФОРМИ И МОДЕРНИЗАЦИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић честитао је у уторак припадницима Војске Србије 23. април, Дан Војске Србије, уз жељу да наставе пут започетих реформи и осавремењивања војне организације.

Шеф државе је оценио да је Војска Србије у протеклој години пружила пуну подршку јачању мира, безбедности и стабилности у региону.

"Предуслов за способност сваке војске јесте модернизација и осавремењивање јединица. Успели смо да заједничким напорима остваримо значајне резултате у модернизацији наоружања и војне опреме и унапређењу рада команди, јединица и установа Војске Србије. Посебно истицем унапређење војне индустрије и сарадњу са армијама других држава", наведено је у честитки.

НАЧЕЛНИКУ ГЕНЕРАЛШТАБА МОЈСИЛОВИЋУ И ЧЕТВРТА ЗВЕЗДИЦА

НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић (на слици), указом председника Србије Александра Вучића, ванредно је унапређен у чин - генерала. Први човек оружаних снага од уторка носи највиши чин у нашим оружаним снагама, оличен са четири розете (звездице) на генералским еполетама.

Истим указом, у чин бригадног генерала унапређени су пуковници Слађан Стаменковић, Зоран Насковић, Жељко Трамошљика, Љубиша Ђоловић, Милан Поповић, Мирољуб Чупић, Саво Иришкић, Синиша Кресовић и Ђуро Јованић. Генералски чин добио је командант 250. ракетне бригаде ПВО пуковник Тиосав Јанковић, члан борбене посаде Трећег ракетног дивизиона ПВО, који је марта 1999. године оборила амерички авион Ф-117А.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Почасна артиљеријска паљба поводом Дана Војске Србије


У чин генерал-потпуковника унапређен је и ректор Универзитета одбране Горан Радовановић.

Председник Вучић, истим указом, извршио је и нова постављења на дужности у ВС. Бригадни генерал Синиша Радовић тако постављен је на дужност начелника Војног кабинета председника Србије.