Председница Владе Србије Ана Брнабић положила је у понедељак камен темељац за изградњу првих 200 станова намењених припадницима војске, полиције и служби безбедности у Краљеву.

Ови станови, који ће се налазити у две стамбене зграде, граде се у краљевачком насељу Рибница, недалеко од истоимене касарне у којој је смештена команда Друге бригаде Копнене војске Србије. Извођач радова је конзорцијум фирми „Градинг“ из Параћина и „Расинг“ из Вршца, укупна вредност је око 6,5 милиона евра, а рок за завршетак радова је 480 дана, односно средина октобра наредне године.

- После Врања и Ниша, данас запопињемо изградњу станова за припаднике служби безбедности у Крагујевцу и Краљеву, а већ у четвртак објављујемо и тендер за извођача радова у Новом Саду и Сремској Митровици. На крају нам остаје да започнемо изградњу и у Београду и онда смо потпуно испунили обећање да крећемо у овај пројекат изградње укупно 8.022 стана – рекла је премијерка Ана Брнабић. – Многи су говорили да овог посла нема ништа, да је све ово маркетинг, али смо показали да Влада Србије заједно са председником Републике Александром Вучићем испуњава оно што обећа.

Прочитајте још - Камен темељац за станове за припаднике служби безбедности

У првој фази овог пројекта у Краљеву ће бити изграђено 200 од предвиђених 946 станова у укупно осам вишеспратница.

- Ово је прилика да припадницима служби безбедности кажемо велико хвала и да им се најбољи начин одужимо за њихово пожртвовање. Обећавам да ћемо овај пројекат проширити и на друге градове у Србији, а драго ми је и што је домаћа фирма добила посао на тендеру, тако да ће ово добро утицати и на економски раст и развој грађевинског сектора – додала је председница Владе Србије.

Свечаној церемонији, каква и доликује овом грађевинском подухвату од националног значаја, присуствовао је и др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, као и војни и званичници МУП, директори јавних предузећа, народни посланици и бројни грађани.

Фото Г. Шљивић

- Ово је велики пројекат за све припаднике безбедносних служби који до сада нису имали могућност да купе станове. Сада ће моћи да за свега 400 евра по квадратном метру и на дуж низ година отплате реше своје стамбено питање. Наравно, обезбедићемо сву неопходну инфраструктуру, а Влада Србије преко канцеларије за јавна улагања обезбедиће средства за изградњу потпно нове зграде школе „Свети Сава“ у Рибници – нагласио је градоначелник Терзић. - Уз то, већ је обезбеђено 45 милиона динара за реконструкцију овдашње амбуланте, а очекују нас и друга улагања. Некада су се у Краљеву затварале фабрике, није се градило, а ми данас отварамо, градимо и стварамо за све младе људе који су будућност наше државе.

Фото Г. Шљивић

ПОВОЉНИ УСЛОВИ

ПОТПОРУЧНИК Ана Тановић конкурисала је за један од станова у краљевачком насељу Рибница.

- Ово значи пуно и мени и мојим колегама јер је идеалан начин да решимо своје стамбено питање које је већини од нас и највећи проблем. Ниједног тренутка се нисам двоумила да ли да конкуришем. Станови се граде на доброј локацији, у мирном делу Краљева. Услови конкурса су више него повољни – каже Ана Тановић.

БРНАБИЋ: СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА РАДЕ ТРАЈКОВИЋ

Премијерка Србије Ана Брнабић сматра да је изјава Раде Трајковић, у којој је она оптужила Србију за државни тероризам, скандалозна.

"Не знам у којој другој земљи би се тако нешто дешавало, да без икаквих доказа, паушалним тврдњама оптужите председника Република за такву неку ствар. Потпуно супротно здравом разуму", изјавила је премијерка у насељу Рибница.

Према њеним речима, од "монструозног убиства" Оливера Ивановића најмање су имали да профитирају председник Србије Александар Вучић, Влада и Српска листа, додајући да је ситуација "управо супротна".

"Дакле, избори су прошли, Српска листа је тамо победила, разговарали смо са Оливером Ивановићем и није постојао ниједан једини разлог да ми на било који начин угрозимо живот Оливера Ивановића. Управо супротно. Нама је у највећем интересу стабилност на Косову и Метохији, поготово зато што су тамо Срби по први пут јединствени и сложни. То (убиство) је било у интересу свих, сем председника Републике,Владе и Српске листе коју она индиректно оптужује", рекла је Брнабић коментаришући изјаву Раде Трајковић.

Она је позвала Трајковићеву да изнесе доказе о томе како то "Александар Вучић опструира истрагу", како она твди.

"Она хоће да каже да пошто је он опструише, Приштина је спроводи? Стварно срамота. Навикли смо на свакојаке изјаве из дана у дан. На крају крајева, грађани ће одлучити о свему томе", рекла је Брнабић.