Циљ је да све будуће Тесле и Пупини своје потенцијале развијају у Србији, у Истраживачкој станици Петница, у научно-технолошким парковима, многим институтима и старт-ап центрима у које ће Влада Србије да уложи око 100 милиона евра у наредних неколико година.

У свакој основној и средњој школи и увек у Истраживачкој станици Петница видим нове генерације младих талентованих људи, који ће следити добре примере из наше прошлости, какав је био Михаило Пупин и зато је образовање један од три најважнија приоритета Владе Србије коју водим.

Ово је у понедељак рекла премијер Ана Брнабић у Истраживачкој станици Петница код Ваљева, приликом уручења спектрометра, више од 3,2 милиона динара вредног уређаја, који је Српски филантропски форум купио новцем прикупљеним током Националног дана давања 2018. године. Спектрометар на једноставан начин идентификује хемијске супстанце и састав узорака, а сваке године око 400 полазника Петнице моћи ће да користи овај уређај.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - POČELO PRIJAVLjIVANjE ZA LETNjU ŠKOLU: "Petnica" čeka sedmake

Набавка апарата обављена је током Пројекта за унапређење оквира за давање, који финансијски подржава Америчка агенција за међународни развој УСАИД, а спроводи Коалиција за доброчинство, предвођена Фондацијом Ана и Владе Дивац. Чланови су још Траг фондација, Каталист Балкан, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Привредна комора Србије и Форум за одговорно пословање.

- Моја лична жеља увек је била да следимо примере наших великих научника и филантропа из прошлости који су Србију прославили у свету, не само по знању и вештинама, већ и по доброчинству – рекла је Ана Брнабић. - Надам се да ће и млади полазници Петнице упамтити ову лекцију из филантропије и да ће сутра, као људи који буду доносили неке од најважнијих корпоративних и одлука у научним институцијама, подржавати филантропију и помагати генерацијама иза себе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Petnica" i na Goču

ПОДРШКА НАУЦИ

- Сви у САД и Србији свесни смо да смо имали користи од међусобне подршке развоју науке и образовања, а научници као што је био Михаило Пупин, када би могли да виде овај догађај у Петници, били би поносни. – рекао је Мајк де ла Роса, директор УСАИД-а у Србији. - За уређај поклоњен Истраживачкој станици Петница морао је да буде плаћен порез. Оно што, између осталог, покушавамо да учинимо овим пројектом са Фондацијом Дивац и другим партнерима је да се у оваквим случајевима, када је у питању филантропија и донације, куповина олакша, а не да се цео процес отежава.