Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова, са представницима Комесаријата за избеглице и власти града Лозница уручио је данас у том граду кључеве нових станова за 30 избеглица из БиХ и Хрватске, најављујући наставак збрињавања оних који немају решено питање крова над главом, а без имовине су остали не својом кривицом.

Тања Крајишник, избеглица из Зенице, која је прва примила кључ новог стана од Дачића, изразиле је велику захвалност држави, њеним институцијама, страним дародавцима и граду Лозница, „који је њену породицу и њу примио у топао загрљај, после четврт века подстанарског стажа и живота од немила до недрага“.

- У оквиру овог подпројекта предивиђена је подела 1382 стамбене јединице од чега је до сада додељено 787, укључујући и ових 30 у Лозници – рекао је Дачић.

Прочитајте још: Станове добило 235 породица избеглица

- У Лозници је, поред ове, у току изградња још две зграде по 30 станова. Тиме ћемо омогућити да још избегличких породица добије свој дом. Немерљив је допринос који су у изградњи станова дале локалне самоуправе, будући да уступају земљиште за изградњу станова и сву инфраструктуру. Зато овде дугујемо захвалност граду Лозници и градоначелнику Видоју Петровићу. Избегли људи, после двадесет година избеглиштва, заслужују сигурност и повратак достојанства, а решавање избегличког питања представља најзначајнију моралну обавезу државе и међународне заједнице.


Прочитајте још: Уговор о изградњи 276 станова за избеглице у Новом Саду


То је, како је рекао Дачић, обавеза коју доследно и одговорно извршавамо, уз постизање завидних резултата, што говори и изградња станова за ове људе на 4о локација у нашој земљи.

Ускоро ће кључеве од станова, најавио је први потпредседник владе, добити избегли у Неготину и Кладову.


Фото В. Митрић


Дачић се захвалио на свесрдној помоћи Европској унији, као највећем донатору, САД, Немачкој, Италији, Швајцарској, Турској, Данској, Луксембургу, Кипру, Румунији, Чешкој, Словачкој и Мађарској. Нагалсио је посебну подршку од Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице и ОЕБС у спровођењу програма, „а суштинска је подршка и улога Развојне банке Савета Европе у управљању тим фондом“.

- Драги пријатељи, сећања која носите са собом из тешких дана нико не може да вам избрише, нити да вам врати што сте изгубили и оставили за собом и зато вам желим да, од данас, имате само спокојне и лепе успомене које ће вам вратити осмех на лице – поручио је избеглим људима у Лозници Ивица Дачић.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице Републике Србије, истакао је велику помоћ и подршку у овом послу људи из Градске управе у Лозници, „а посебно посвећеност да сев буде како је договорено“.