Председник Јединствене Србије, народни посланик и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма допутовао је у Хургаду у узвратну посету том египатском граду и региону Црвено море.

Марковић предводи привредно-политичку делегацију из Србије састављену од тридесеторо успешних бизнисмена, који ће током свог боравка имати неколико састанака са египатским колегама, како би започели сарадњу на економском и туристичком плану.

Марковића је на аеродрому у Хургади дочекао генерал Ахмет Абдалах, гувернер те области изразивши  велико задовољство због поновног сусрета са својим српским пријатељем.

Прочитајте још: Палма угостио привредну делегацију из Египта

"Драго ми је што се опет видимо са жељом да вас угостимо и да вам покажемо колико смо срећни што смо обновили пријатељство два народа, које су започели  председници Тито и Насер пре скоро осам деценија" рекао је гувернер Абдалах и нагласио да је у Египту у току референдум, на којем се преко 60 милиона људи са правом гласа изјашњава о прихватању амандмана у којем се тражи могућност да актуелни председник Ел Сиси остане на челу државе још два мандата, али је и додао да ће се и поред великих обавеза потрудити да буде добар домаћин.


ПАЛМА И СИСИ ЧЕШЋЕ ЗАЈЕДНО Незаобилазна тема за разговор Марковића и Абдалаха била је и Музеј воштаних фигура у којем су своје место добили некадашњи председник Египта Џамал Абдел Насер и актуелни лидер Ел Сиси. "Са председником Сисијем ћу одсад стално да се виђам, бар два пута недељно, а Ви тешко и једном месечно", нашалио се Палма на рачун свог домаћина, алудирајући на воштану фигуру председника Сисија у јагодинском музеју.

У срдачном разговору два пријатеља у ВИП салону аеродрома у Хургади, Драган Марковић Палма најпре је информисао свог домаћина о великом митингу подршке државном руководству Србије, одржаном у Београду. "Био је то величанствен скуп пре свега обичних, али часних људи, који су дошли из свих крајева Србије како би свог председника Александра Вучића подржали на европском  путу опоравка земље и у решавању проблема са нашом јужном покрајином", рекао је Марковић. Додао је да су Србији и Египту отворена врата за економску сарадњу, чему су допринели добри билатерални односи двеју земаља и успешна дипломатска активност председника Вучића и првог потпредседника српске Владе и министра спољних послова Ивице Дачића. Да подсетимо, током прошле године у Хургади основан је Пословни савет Србије и Египта, који ће окупити велики број привредника две државе са циљем повећања међусобне трговинске размене, а њиме председава Драган Марковић Палма. Јагодинска делегација боравиће у Египту до петка.