БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да ће МУП наставити да јача капацитете Сектора за ванредне ситуације даљом набавком нових возила и опреме и попуном ватрогасно - спасилачких јединица у људству.

Стефановић је присуствовао заједничкој вежби припадника Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и ватрогасаца ватрогасно- добровољачког друштва „Матица" на Савском насипу и уручењу 12 ватрогасних возила Сектору за ванредне ситуације.

Министар је навео да ће девет навалних возила и три цистерне, које је набавио МУП, бити распоређене у ватрогасно-спасилачке јединице у Београду, Нишу, Крагујевцу, Сремској Митровици, Смедереву, Зајечару, Ужицу, Јагодини, Краљеву, Пожаревцу и Прокупљу.

Стефановић је рекао да су ватрогасно-спасилачким јадницама у Србији до сада испоручена 33 ватрогасна возила, марке МАЗ, која су погодна за гашење пожара у руралним и шумовитим пределима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стефановић: Запошљавање ватрогасаца и набавка нове опреме

"Ми ћемо набавити још 25 ватрогасних возила, марке МАН и 17 навалних возила марке Камаз, која ће бити највећим делом испоручена до краја ове године, а мањи део у јануару следеће", рекао је Стефановић.

Он је додао да је план да се набави и један број половних возила из земаља Европске уније, у одличном стању, која помоћи да се брзо замене возила, од којих су нека произведена 50, 60 година прошлог века.

Нека од старих возила, која Сектору за ванредне ситуације нису више потребна, МУП планира да донира добровољним ватрогасним друштвима, као би помогло у јачању њихових капацитета.

Говорећи о појачању Сектора за ванредне ситуације у људству, Стефановић је истакао да ће до краја ове године ватрогасно спасилачке јединце имати највећи број ватрогасаца у последњих 10, 15 година.

"Циљ нам је да кроз обуке, тренинге, подмлађивање састава и набавку добре опреме, технике, али и редовне и интервентне униформе учинимо да ватрогасци буду више и боље заштићени и оспособљени да у тешким и сложеним ванредном ситуацијама заштите људе и имовину и помогну им", истакао је Стефановић.

Говорећи о вежби коју су извели припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и ватрогасно- добровољачког друштва "Матица", Стефановић је истакао да је она показала да нови Закон о добровољном ватрогаству даје резултате и да су људи у тим друштвима значајна помоћ и подршка у гашењу пожара и другим ванредним ситуацијама.

"У вежби сте могли да видите различиту нову опрему коју користи Сектор за ванредне ситуације, али и ватрогасно спасилачки брод који служи за подршку и брзо пуњење цистерни. У кратком року девет цистерни капацитета 10.000 литара може да се прикључи на овај брод и напуни што је изузетно значајно приликом гашења сложених пожара", рекао је Стефановић.

Министар се осврнуо и на предстојеће ускршње и првомајске празнике, које ће велики број људи искористити за боравак у природи.

Стефановић је упозорио да је узрок великог броја пожара на отвореном немарност људи и апеловао на грађане да приликом паљења ватре буду обазриви, пажљиви и одговорни.

Припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд и ватрогасно- добровољачког друштва "Матица" извели су вежбу гашења пожара запаљивих течности, а приликом извођења вежбе демонстриран је рад ватрогасно спасилачког брода.