БЕОГРАД - Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је да је вакцинација једини начин да се становништво заштити од малих богиња, да је обухваћеност имунизацијом сада на 94 одсто и да је циљ да буде више од 95 одсто вакцинисане деце.

У интервјуу за ТВ Прва, Лончар је подсетио да обухват који прелази 95 одсто гарантује добар имунолошки бедем целе нације, те да се тако епидемија која је букнула у Северној Македонији, али и у БиХ неће прелити и у Србију.

"Вирус малих богиња је заразан и лако се преноси. Једини начин да се заштитимо јесте имунизација. Где када дође до пада обухвата вакцинисане деце испод 95 одсто, становништво је у опасности од зараже тим вирусом", појаснио је министар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: ММР вакцина не изазива аутизам

Он је подсетио и да је крајем 2017. године у Србији букнула епидемија малих богиња, јер је због пропаганде појединаца обухват ваклцинацијом пао на 81 одсто, те да је у тој епидемији оболело 5.800 оболелих, а умрло 15.

"Нисмо слушали струку, већ шарлатане. Створите панику код народа и резултат је да имамо мртву децу", рекао је Лончар и додао да се против појединаца који су ширили панику међу становништвом од вакцинације, али и против родитеља који нису вакцинисали децу поступци воде пред редовним судом.

Он је рекао и да га није изненадила епидемија малих богиња у региону, али и у развијеним земљама попут САД, јер се деца не вакцинишу.

"Не може неко да се заноси да неће да се вакцинише и да неће да оболи. Ово је ствар која не дозвољава опуштање", истакао је министар.У СОЛАРИЈУМ НЕ МОГУ МЛАЂИ ОД 18 ГОДИНА, КРЕЋУ КОНТРОЛЕ


МЛАЂИМА од 18 година забрањена је употреба соларијума новим Правилником о козметицким салонима и употреби соларијума који је недавно ступио на снагу.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за ТВ Прва да свако ко користи соларијум мора бити упознат с могућим последицама, да је строго прописано на колико морају да се мењају лампе, и да ће то бити контролисано.

"Нема нас довољно да би дозволили луксуз да не радимо превентивне мере", рекао је Лончар и додао да се мора водити рачуна и да у соларијум не могу они који пију лекове који имају контраиндикације за УВ зрачења.