КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Знајте да нисте сами, да наша матична земља Србија мисли на вас, а црква се моли Богу за вас – поручио је окупљеним Србима испред храма Светог Димитрија у северној Косовској Митровици његова светост патријарх српски Иринеј.

- Ви морате донети судбоносну одлуку, то није одлука појединца, то је одлука српског народа да останете овде где сте. Нисмо ми упали на ову земљу или је отели од некога, већ нам је ову земљу Бог даровао, и зато оно што нам је господ даровао морамо да чувамо и духовно и морално увећамо и такво оставимо у наслеђе онима који долазе после нас – рекао је патријарх српски Иринеј. Он је позвао Србе да буду јединствени и да остану на Косову и Метохији.

- Често чујемо од неких људи како Kосово треба или поделити или неким компромисом решити, или на крају, има и таквих нажалост, који сматрају да треба Kосово да скинемо као јарам са леђа. То не говоре паметни људи, то не говоре Срби, то говоре они који само носе име српско, а далеко су од свега онога што је српско - истакао је патријарх и нагласио „ми смо за компромис, али онакав по коме ће KиМ остати у Србији јер српска земља не може бити туђа, већ српска.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Патријарх позвао Србе на слогу и да остану на КиМ

- Истина је да оно што се да и поклони, то је за сва времена изгубљено. Биле су окупације, и ово је врста окупације, но то је време које траје и то не траје вечно. Нађе се друго решење – рекао је патријарх Иринеј. Он је поновио да је то став наше Цркве, од којег неће одустати.

- На сваки могући начин, допуштеним средствима, борићемо се и убеђивати оне који тако лако и штедро деле и дарују другима оно што није њихово, да промене мишљење – поручио је његова светост патријарх српски.Патријарх је истакао да га радује што је имао прилику да се увери да Косово није празно и да у њему има Срба, а посебно га је обрадовало, како каже, велики број деце који се рађа на овој светој земљи. Међу бројним верницима испред храма Св. Димитрија били су и представници Српске листе Горан Ракић и Игор Симић.Током петог дана посете Косову и Метохији патријарх Иринеј је посетио и ректорат Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици где га је сачекало руководство Универзитета на челу са ректором Здравком Витошевићем.

Његова светост се обратила и студентима који су дошли да га дочекају, а након кратког разговара патријарх српски Иринеј је ручао са студентима у студентској мензи.