БЕОГРАД - Руководилац Центра за испите из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Драгана Станојевић рекла је да Завод нема податке о резултатима пробног пријемног испита за упис у средње школе, али да има информацију да су ђацима били тешки задаци из геометрије, те да им је проблем правила реч "дискретно".

Мали матуранти су у петак и суботу полагали пробни пријемни испит за упис у средње школе, а у већини школа наставници су већ прегледали тестове и ђаци ће у свим школама у Србији видети колико су поена оквирно освојили.

Прошле године осмацима је проблем представљала реч "компромитовати", док је њено место ове године заузела реч "дискретно", рекла је Станојевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОБА ЗАВРШНОГ ИСПИТА: Нушић био лак основцима

Како је навела, резултати показују да ђаци познају неке речи много мање него сто се то од њих очекује.

Она је упозорила да ђаци сада читају другачије него старије генерације и да на другацији нацин процесуирају информације.

"Сада дијагонално читају, брзо смењују екране. Не реагују на непознату реч као ми некада, иако су се сусрели са њима, доживе их у контексту и не осврћу се на њих као на нешто непознато", рекла је Станојевић.

Она сматра да је пред осмацима тежак период, јер, објасњава, морају да "извуку" просек, а овај тест би могао да им помогне да процене где се налазе са знањем. Она је подсетила и да ће након завршетка наставе имати око 25 дана да се припреме.

Бодовање је исто као и претходне године - 60 поена носи просек из основне школе, по 13 поена доносе тестови из српског и математике, а 14 поена комбиновани тест.

На питање да ли ће мала матура бити лакша него пробни тест, Станојевић наводи да је тежина теста "субјективни осећај" и да ученик који има просецну оцену четири може да реши задатке. Нема трикова, рекла је Станојевић и поручила осмацима да пажљиво читају питања.