ШТРПЦЕ - У оквиру вишедневног боравка на Косову и Метохији, патријарх српски Иринеј, након Призрена посетио је и Штрпце, где је вернике позвао на јединство и слогу и поручио да треба да знају да нису заборављени и да треба да остану на својој земљи, у својој кући и, како је рекао, у својој домовини.

Патријарха Иринеја су у порти Цркве у Штрпцу дочекали епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством и бројним верним народом овог краја, саопштила је Телевизија Храм.

''Срећан сам и благодаран Богу што сам данас овде са вама. Иако сам много година живео у Призрену, ја сам данас по први пут у овом вашем дивном месту и радујем се што вас видим овде у оволиком броју. Ви сте овде своји на своме и знајте да је са вама увек била и увек ће бити Црква ваша, сви ми, наш народ српски где год он живео", поручио је патријарх и истакао да нису заборављени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Патријарх Иринеј после посете Високим Дечанима и Ораховцу стигао у Призрен (ФОТО)

"Остајте овде, на својој земљи, у својој кући, у својој домовини. Ми се Косова и Метохије и свих вас никада нећемо одрећи, а разни моћници овога света могу да причају шта хоће", рекао је патријарх Иринеј.

Подсетио је да је са Косова и Метохије народ одлазио гоњен разним мукама кроз векове, али се увек враћао и обнављао свој живот на овим просторима.

"Бог ће помоћи и учинити да то опет буде тако. Будите сложни, будите јединствени и будите са Црквом својом", рекао је патријарх Србима у Штрпцу.

Патријарх ће током дана посету Српском народу на Косову и Метохији наставити обиласком Срба у Косовском поморављу.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: МИ СМО СА ПРЕЦИМА ГРАДИЛИ СВЕТИЊЕ ДА НАС ЧУВАЈУ


Наш народ се увек окупљао око светиња, јер су ови свети предели увек били под великим искушењима као и наши преци, који су били нападани, гоњени, страдали, али Богу хвала, ево нас и данас
овде и остаћемо све дотле док будемо са овим светињама. Ми смо са нашим прецима градили ове светиње да нас чувају, да нас храбре, уливају нам наду, призивају нас Господу нашем и чине да се Богу приближимо, а када се њему приближимо, онда смо ближи и једни другима. Зато наша црква апелује да смо увек са Господом и светињама нашим, јер су они најбољи водитељи ка животу у царству небеском”.


Ово је у понедељак поподне у обраћању окупљеним верницима у манастиру Грачаница казао српски патријарх Иринеј које је током вишедневог обиласка српских светиња на Косову и Метохији, обишао и манастир Грачаницу.Поред верника српског патријарха је дочекао и епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије са свештенством манастира, а поглавар Српске православне цркве је поручио да ће српског народа на овим просторима бити све  док буде било вере у Бога.


- Посетили смо и поклонили се многим нашим светињама, сусрели се са остатком, хвала Богу, не малом у овим крајевима, са нашим српским народом. Данас смо у овој великој светињи, поносу наше историје и наше цркве, која је окупљала наш народ од како постоји, била нада и узданица српског народа, преко које се изливала благодат и милост Божија и коју је народ посећивао и молио се за своју породицу, себе и свој народ - додао је даље у обраћању српски партијарх.


ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СА СРБИМА У КОСОВСКОМ ПОМОРАВЉУ

Патријарх српски Иринеј је у оквиру вишедневне посете Косову и Метохији посетио и Србе у Косовском Поморављу.

Иринеја су испред Музичке школе "Стеван Христић" у Станишору код Гњилана дочекали верници, ученици и професори, а млади музички таленти су му приредили концерт, саопштила је ТВ Храм.

Патријарх Иринеј нагласио је значај образовања и дечјег стваралаштва у животу Срба на Косову и Метохији.

“Музичка школа у Станишору је оаза духовности и културе. То је доказ да ћемо поред свих искушења која нас чекају опстати на овим просторима. Ми треба да се боримо културом и уметношћу јер је наш народ даровит", рекао је патријарх.

После Станишора, патријарх Иринеј се, у пратњи владике Теодосија упутио у манастир Драганац где су га дочекали бројни верници, а патријарх је Србе позвао да остану на својим огњиштима:

“Мене посебно радује што вас видим овде у оволико великом броју. Останите овде браћо и сестре. Од ове земље нећете наћи бољу. Земља је ова мајка наша. То је земља наших отаца, праотаца и предака“, поручио је патријарх Иринеј.

Након Драганца Патријарх Иринеј је обишао и Цркву у Бостану које се налази недалеко од древног града-тврђаве Новог Брда. Верницима овог краја патријарх је упутио речи подршке, охрабрења и наде.

Уследила је посета народној кухињи Епархије рашко-призренске “Мајка девет Југовића” у Прековцу, а затим се упутио ка манастиру Грачаница.

Патријарх Иринеј отпочео је посету српском народну на Косову и Метохији у петак. До сада је, поред Пећке патријаршије, обишао манастире Високе Дечане и Зочиште, као и Пећ, Ораховац, Велику Хочу и Призрен.