ЖИТЕЉИ Старе планине и конкретно Топлог дола, подно навјишег старопланинског врха Миџор, браниће реку од свих и од сваког и свако ко жели да гради МХЕ, овде није добродошао. Реку неће дати , како су рекли "алавим и незаситим инвеститорима", а свако ко жели да купи стада оваца, говеда , било коју другу стоку , и да је чува на старопланинским и толодолским суватима да гради воденице поточаре, је добродошао.


Ово би у најкраћем била порука са великог народног збога у Топлом долу, који је био стециште српских еколога, заљубљеника у природу и осталих који су се насред села окупили и поручили свим властима да од одбране реке неће нипошто одустати и да ће лежати пред багерима и булдожерима, који би овде почели да греде мнини централу.


Прочитајте још: "Не" централама на Старој планини


- Немамо путеве, немамо квалитетну струју, немамо телефон ни везу са светом, остало је тридесетак дотрајаликх душа, којима је река све. Уколико је сместе у цеви, неће ништа бити ни од стаочарства, а нас ће пре времена у гроб отерати. Бранићемо реку до последњег и нека се већ једном власти уразуме да нећемо допистити изградњу ни једне мини централе. Онај ко жели да се бави бизнисом и туризмом, ево му планине па нек купује стоку. Од тога би корист имала и држава и сви, а са централама само појединици. Неће нам у реку ући ни на превару јер смо организовали даноноћна дежурства и реагујемо на сваки камион и свако возило које се овде појави - огорчен је Божидар Цветковић, председник МЗ у најудаљенијем пиротском селу.Топли до: Не дају реку у цеви - Фото: В. Ћирић


Он верује да је циљ многим властима у протеклим деценијама био да се народу овде огади живот, да бежи и да онда једног дана овде крај својих МХЕ загосподаре имућни и алави.


На скуп у Топлом долу , који је осим удружења "Одрбанимо реке Старе планине (ОРСП), организовао и савет 39 месних заједница Старе планине, су дошли и саброци против МХЕ из остатка Србије,. било их је из Параћина, Јагодине, Ужица, Ивањице, Ниша, Књажевца., градова Крајине...Председник МЗ Топли до Божидар Цветковић - Фото: В. Ћирић


Прочитајте још: Триван: Нема изградње мини хидроцентрала на Старој планини


Небојша Илић, председник помејнутог Савета, каже да се борба за очување река и потока овог краја води 4 деценије и да ће трајато још дуго. -Овим љусдима овдцеје је осртала само река. Ако им бахати и незасити инвеститори9 и њу отму, неће биоти ничег-рекао је Илић.


Један од говорника Душан Митић - Фото: В. ЋирићПредседник ОРСО Александар Јованивић Ћута, да је борбом за сртаропланинске реке у псоелдње три године заустављена изградња неколико оваквих објеката и да ће се наставити борба против изградње МХЕ у целој Србији.


Надлежнима који издају дозволе поручио је да ће реке ипак слободно да теку и да је прича око МХЕ ушла у правну фазу. Предузимљиви нека се баве чиме год хоће, само реке не смеју да дирају - закључио је Јовановић, додајући да је само на Топлолдолској и Заксовачкој реци предвиђена изградња 18 МХЕ. Реке не припадају ни бившим ни садашњим ни будућим политичарима, већ припадају нашој деци и будућности. Ако не буде њих овде неће бити живота - поручио је Душан Митић, један од десетак говорника, на протесту у Топлом долу, где се некада правио првокласни качкаваљ.