Председник Савеза Срба из региона, Миодраг Линта, оценио је да је плоча тзв. Удруге хрватских бранитеља драговољаца Домовинског рата која је постављена на службеном улазу у општину Подстрана, код Сплита, један од многих доказа легализације усташтва у Хрватској.

На поменутој плочи налазе се два усташка слова "У", у левом је усташки грб са првим белим пољем.

У писаној изјави достављеној медијима, Линта каже да у Хрватској постоји организаиција која има готово идентичан назив тзв. Удруга хрватских драговољаца Домовинског рата и која, такође, као свој знак има усташки грб са првим белим пољем. "Важно је нагласити да у Хрватској постоји још читав низ легално регистрованих удружења тзв. удруга (Удруга ратних ветерана Хрватске Хрватски домобран, Независни драговољци хрватски, Заједница удруга драговољаца Хрватских обрамбених снага и др) које у свом ђеловању користе усташку иконографију било да је ријеч о службеним грбовима, знаковима, поздравима или дизајну wеб страница", навео је Линта и додао да оне не само да не сносе санкције већ се у највећем делу финансирају из државног буџета.

Прочитајте још - Линта: И Пленковић сања Хрватску без Срба

Линта истиче да постојање наведених удружења само потврђује неспорну чињеницу да у Хрватској нема спремности на суочавање са усташком прошлошћу. "Усташтво, фашизам и србомржња су саставни дио хрватског друштва, од појединаца, преко удружења до институција и сваки покушај критике је унапред осуђен на жестоку осуду. Власт у Хрватској само понекад декларативно говори о антифашизму због међународне заједнице а у суштини активно или прећутно води политику легализације усташтва", каже Линта.

Додао је да свако у Хрватској може да региструје удружење које у свом знаку има усташки грб са првим белим пољем, да као свој поздрав користи усташки узвик "за дом спремни" или да у химни користи речи "за дом" и слично.

"Наведена удружења равноправно са осталим удружењима добијају средства из државног буџета или из буџета жупанија, општина и градова", навео је Линта.