Раније су борбе паса биле и у Лесковцу и у Бугарској. Сада су строже контроле. Сада се договоре и правац у планину, препричавао је на једном плацу на брду Хисар у Лесковцу чувар дивљег одгајалишта једној Лесковчанки која је заштитарка животиња, а њему се лажно представила као заинтересовани купац пса.

Овај снимак је прослеђен редакцији Југмедиа.рс након писања о још једној дивљој одгајивачници у Текстилној улици у овом граду.

- Ја сам све то уснимила у септембру прошле године. Проследила сам надлежним органима и ништа. Тај човек и даље малтретира животиње - прича нам ова Лесковчанка.

Комунални полицајци и комунални инспектори су признали овом медију да знају и за организоване борбе паса, и за “логоре за псе”, али су упорно пребацивали одговорност једни на друге.

Те људе јако добро познају и сами Лесковчани, али се ретко ко усуди да их пријави полицији или комуналним службама. Све се сведе на коментарисање и осуду по друштвеним мрежама.

Према проценама Покрета “Левијатан”, у Србији тренутно постоји 3.500 дивљих одгајивачница, а само у Лесковцу за један дан читаоци су редакцији Југмедиа.рс пријавили десетак нових “логора за псе”: у близини Хемијске школе, у Охридском насељу, на Хисару, на Бојничком путу…

- Ја не знам зашто се људи плаше да их пријаве. То нису криминалци, јер они то не раде. Криминалци обожавају псе и чувају их и негују. Ово су људи који малтретирају животиње, злостављачи. Просто, то се тако зове и то је то. Локална митологија је да су то неки опасни момци, бандити и остало. То су људи који гледају да преживе, продају штенцеза по 20 и 30 евра преко Лимунда и Купинда, са лажним родовницима, малтретирају те животиње, ко зна како их укрштају, праве дегенерације, и то је озбиљан злочин. Чак већи од борбе паса које помињете - прокоментарисао је извршни директор Фондације Покрета „Левијатан“ Павле Бихали.Једноставно је, закључује Павле. Одете у полицију и поднесете кривичну пријаву против власника дивље одгајивачнице, а они ће, барем по његовом искуству, сигурно изаћи на терен и реаговати по пријави.