ОПШТА болница у Новом Пазару ускоро би требало да добије ангио-салу. Захтев је званично поднет, а како је "Новостима" потврђено у Министарству здравља, о њему ће се одлучивати следеће недеље. Аргументација је таква да готово не оставља простор за негативан одговор. Најближи терцијални центар је у Крагујевцу, на 157 километара удаљености, а до Београда је 296 километара. До Крагујевца се стиже за два и по сата, до Београда за четири. А стандард у кардиологији за збрињавање прединфарктог стања и акутног инфаркта је - помоћ у оквиру тзв. златног сата, коју пацијенти из Новог Пазара и околине сада не могу тако брзо да добију.

Мрежа ангио-сала у Србији последњих година је знатно проширена отварањем сала у Суботици, Сомбору, Зрењанину, Чачку, Ваљеву... Али је Нови Пазар све досад остао "слепо црево" за интервентну кардиологију.

Прочитајте још - Нови Пазар: Опстали захваљујући - квалитету

- Успели смо да у свим другим областима медицине подигнемо квалитет здравствене заштите, највише захваљујући идеји да овде доводимо најбоље стручњаке из терцијарних установа у Београду, коју је подржало Министарство здравља - каже, за "Новости", др Мехо Махмутовић, директор Опште болнице у Новом Пазару. - Потписали смо споразуме са десетак установа - КЦС, Институтом "Бањица", Институтом за онкологију, ГАК "Народни фронт", "Тиршовом", Институтом за мајку и дете... Лекари из ових установа долазе овде да оперишу. Доктор Дејан Павловић из "Фронта" урадио је од средине прошле године више од 100 лапароскопских операција.

У болници у Новом Пазару најкомпликованије операције раде београдски лекари - професори Влада Ђукић, Радан Џодић, Жељко Миковић, Зоран Башчаревић, Владислав Вукомановић...

Прочитајте још - Икс-нож "реже" тумор и лечење у иностранству (Фото)

- Корист од такве сарадње је вишеструка, највећа за пацијенте који добијају најбољу помоћ, мање одсуствују од куће, нема трошкова транспорта, а наши лекари тако имају прилику да уче од најбољих - каже др Махмутовић. - Ми смо прошле године послали супспецијалисту кардиологије др Муамера Бачевца у КЦС, на едукацију за рад у ангио-сали, а ових дана ћемо послати и др Бориса Пантовића и два техничара. Отварање ангио-сале је оно што је овој болници најпотребније, а она би користила како пацијентима из Новог Пазара, Тутина, Рашке, Сјенице, тако и оним из Лепосавића, Лешка, Зубиног Потока и Северне Митровице.

Ангио-сала у клиничком центру Србије Фото Промо

У коронарној јединици у Новом Пазару на болничком лечењу годишње буде од 450 до 500 пацијената којима је потребан третман у ангио-сали. Простор за њу је, према речима директора Махмутовића, обезбеђен у склопу интерног одељења, а за опремање и набавку апарата потребно је око 56 милиона динара.

ЦЕНТРИ НА ПО СТО КИЛОМЕТАРА

У ШЕСТ центара у Београду и више од 10 у унутрашњости имамо више од 25 ангио-сала. Интервентни кардиолози кажу да је циљ да се оне отворе у свим центрима који су од најближе сале удаљени више од 100 километара. То је изузетно важно за квалитет збрињавања пацијената у прединфарктном и инфарктном стању, јер не могу да се очекују исти резултати лечења када се инфаркт збрине одмах и без ожиљка, али када се коронарографија уради после неколико сати и постави стент на већ формирано ожиљно ткиво.