ДАН сећања на страдање националне библиотеке током нацистичког бомбардовања 6. априла 1941. године, обележен је у петак у Народној библиотеци Србије. Пре тога је управник НБС Ласло Блашковић положио цвеће на место некадашње Народне библиотеке на Косанчићевом венцу у Београду.

- Нацистичка агресија на нашу државу и народ започета је уништењем нашег вишевековног памћења: Народне библиотеке Србије у центру Београда. Запаљиве бомбе пале су и на дом српске писмености наносећи непроцењиву штету литерарном и архивском благу српског народа - казао је потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић. - Крајње нехуманим чином уништен је цео национални фонд, изгорело је много ретких књига. Уништени су многобројни средњовековни и оријентални рукописи. Страдала је комплетна картографска и графичка збирка, новине, часописи, као и личне библиотеке непроцењиве вредности Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Ђуре Даничића и Јанка Шафарика. Историчари и стручњаци за заштиту културне баштине слажу се у оцени да је планско уништење Народне библиотеке Србије један од највећих појединачних злочина учињених над културном баштином током Другог светског рата на територији Европе.

Прочитајте још - Библиотека на бурету барута

Народна библиотека, чија историја је дуга готово два века, баш 6. априла 1921. године добила је самосталну зграду на Косанчићевом венцу, да би двадесет година касније она била срушена до темеља.

- Ватра, која је најпре горела, а онда тињала на згаришту на Косанчићевом венцу, потекла је из истог оног огња из ког је настао пламен који се уздизао над моштима Светог Саве на Врачару и из истог оног огњишта из кога су гореле ватре које су уништавале српске манастире, цркве, традицију - нагласио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић. - Различити непријатељи, руковођени истим мотивом, знали су важну и тачну ствар - уништити, оскрнавити или ослабити културу и културно памћење једног народа без сумње је прави и једини пут да народ трајно нестане са историјске сцене. Питање је шта ћемо радити са ватром изнад моштију Светог Саве, Народне библиотеке и Пећке патријаршије, да ли ћемо као племе играти ритуалне игре сажаљевајући своју судбину или ћемо користити то као светлост која ће осветлити нашу садашњост и будућност.

Министри Дачић и Вукосаваљевић у Народној библиотеци Фото П. Милошевић

Вукосављевић је подсетио да се спаљени рукописи не могу вратити, али српски народ може и мора да сачува свој културни образац, своје памћење, да унапређује савремено стваралаштво и да оно што је добио од предака пренесе будућим генерацијама.

Прочитајте још - Народна библиотека без одбране од пожара

ГРАФИКЕ ИЗ ЛЕГАТА ЦУЦЕ СОКИЋ

У ОКВИРУ церемоније, одржане у Главном холу Народне библиотеке Србије, отворена је и изложба "Графике Алберта Ђакометија", коју је приредио Велибор Прелић. Први пут је јавности доступан циклус графика којима је илустрована књига "Успавана јабука" песникиње Лене Леклерк, а која је пронађена у Легату сликарке Љубице Цуце Сокић.