Е-АУКЦИЈА је нова платформа на којој ће се радити ове године, а она ће омогућити купцу у јавним продајама да све до укњижбе непокретности не зна учеснике. То ће омогућити свима који испуњавају услове да учествују на лицитацији и да не слушамо више приче да су могуће злоупотребе и да су појединици онемогућени да учествују у јавним продајама, најавила је на Другом дигиталном самиту у Београду Нела Кубуровић, министарка правде.

Радиће се и на увођењу електронске огласне табле за доставу, која ће заменити дрвене табле у судовима где има и више од 1.000 решења. Грађани ће бити обавештени електронски и више неће бити изговора да неко нешто није примио.

- Развијаћемо и апликацију е-суд како би се потпуно дигитализовао судски поступак - рекла је министарка.


Прочитајте још: Први пут у Србији Одбор за дигитализацију Еврокомора

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, нагласио је да грађани Србије у више од милион и по случајева нису морали да одлазе на шалтере по "папирна" документа.

Министар је најавио да је у координацији са МУП-ом приведено крају и пребацивање књиге држављана у електронски облик.

- Захваљујући дигитализацији државне службе су 500.000 пута размениле документе - истакао је Ружић.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, истакао је да 73 одсто грађана Србије има личну карту са чипом, која омогућава јединство података на том документу, тако да и други органи брзо и једноставно могу приступити информацијама.Прочитајте још: Поповић: Огроман потенцијал за сарадњу с Немачком у дигитализацији- Грађанима су на располагању и други сервиси, па је до сада било више од 907.000 заказаних термина за личне карте и путне исправе - рекао је министар.

За Зорана Ђорђевића, министра за рад, јако је важно што је заживео систем е-инспектор и да су инспектори морали да прођу различите обуке, као и да су опремљени тако да буду у сваком моменту мобилни на терену.

- Систем социјалних карата највероватније ће почети да се примењује 2021. године, а грађани ће до својих права долазити без аплицирања - рекао је Ђорђевић.

Она ће се добијати по аутоматизму, а систем ће сам израчунати висину помоћи.

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА Е-БЕБА

У ПЛАНУ је и потпуна реализација пројекта "е-беба 2", који ће омогућити младим родитељима да што пре остваре право на дечји додатак. Протокол ће ускоро потписати министарства за рад и правде и реализоваће се широм земље.