ПРИКУПЉАЊЕ документације везане за Бели двор, на Дедињу, при крају је и ускоро ће почети процена вредности овог здања, потврђено је за "Новости" у Агенцији за реституцију. Када вредна некретнина буде процењена, Агенција ће донети решење о обештећењу наследника династије Карађорђевић, који су тражили повраћај имовине.

Колико би вештачење могло да потраје у овом државном телу нису могли да нам кажу, а до њега се дошло пошто је Управни суд прошле године поништио решење Министарства финансија којим се одбија захтев Карађорђевића за повраћај Двора. Агенција је још тада најавила да ће донети одлуку о финансијској надокнади за некретнине које потражује та породица. По закону, износ обештећења лимитиран је на пола милиона евра по старом власнику. Ова свота се дели на наследнике, и то на период од 12 година, у форми обвезница.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Александар Карађорђевић: Борићемо се за Бели двор, нећу одштету

Будућа намена дворског комплекса биће уређена посебним законом. Пошто закон дозвољава само једно обештећење, како су из Агенције најавили, Карађорђевићи ће морати да сачекају да Агенција одлучи и о осталим некретнинама чије су враћање тражили у јануару 2014, а то би могло да потраје.

Осим комплекса Белог и Краљевског двора, у питању је и пет кућа у Београду, ливаде код Сокобање, уметничка дела, сребрнина, накит. Наследници краља траже и враћање Студентског дома у Булевару краља Александра, коју је као задужбину основао краљ Александар Први, као и зграду данашњег Архива Југославије у Улици Васе Пелагића, који је служио као Дом краља Александра Првог за ученике средњих школа.

Правни заступници принца Александра Карађорђевића раније су већ најавили жалбу у случају да обештећење за Бели двор буде исплаћено заједно са осталим некретнинама чије враћање траже. По њима, Агенција за реституцију о Белом двору не сме ни да одлучује, јер би то требало да буде предмет посебног закона.


СПРЕМНИ ЗА СТРАЗБУР

КАРАЂОРЂЕВИЋИ тврде да имају признанице за имовину коју су тражили, као доказ о приватном власништву. Како су најавили, спремни су да иду до Европског суда за људска права, пред којим ће тужити Србију уколико буду оштећени.