У дану кад је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила могућу смену руководства у Катастру због штрајка који више од месец дана нису успели да реше, а због чега трпе грађани, Републички геодетски завод (РГЗ) подсећа да је дигитализација катастра уштедела грађанима пет година чекања у реду.

У саопштењу достављеном медијима, руководство РГЗ-а наводи да се успешно носе са дигитализацијом, као и да је та институција "у потпуности уз Владу Србије" и спремна да буде "лидер у спровођењу нових планова и идеја", као и до сад.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Približio se kraj štrajka

Такође, наводе и да грађани користе услуге РГЗ-а на мобилном телефону - проверавају статус свог предмета у катастру, заказују састанаке са начелником службе или предају документације, проверавају своје парцеле и објекте преко сателитског снимка на "Геосрбија".

Осим тога, за годину дана рада дигиталне геопросторне платформе "Геосрбија", која је, наводе, јединствена у Европи, РГЗ је и бесплатно лансирао више од 220 сетова података.

Грађани им, кажу, упућују и примедбе на апликацији „еПримедбе на рад катастра" која је, подсећају, лансирана пре две године и преко које су грађани до сада добили 14.000 одговора на различите упите.

Одговоре су грађани, наводе, добијали у року од три дана.