НАКОН разговора потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића са представницима запослених у ЈП "Пошта Србије", који су већ више дана у штрајку, незадовољни условима рада и третманом од стране пословодства овог предузећа, постигнут је договор о прекиду штрајка.

Запослени су прихватили све предлоге које је изнео потпредседник Стефановић и сагласни су са прекидом штрајка и предузимањем мера ради успостављања нормалног процеса рада, наводи се у саопштењу на сајту Владе Србије.

У разговору је договорено да се до 4. априла изврши расподела другог дела остварене добити за 2017, а да се до 24. априла изврши расподела првог дела остварене добити за 2018. Такође је договорено да се у року од седам дана формира радна група за колективно преговарање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Штрајк поштара блокирао писма

Она ће имати задатак да се измени члан 42 Колективног уговора, тако да се расподела средстава из добити почев од 2018. исплаћује линеарно. Радна група има задатак и да се Колективним уговором предвиди правни основ за једнократну исплату накнаде материјално угроженим запосленима, а минимални износ је 20.000 динара. Треба да се изврши и анализа коефицијената основне зараде, тако да се технолошка радна места више вреднују.

Рок за анализу и достављање извештаја Влади Републике Србије је новембар ове године, након чега би Влада предузела мере у циљу увећања масе за зараде за 2020.

Договорено је и да се у септембру исплати други део средстава из добити за 2018. годину.

ГАРАНЦИЈЕ

Сви запослени који су учествовали у штрајку су добили гаранције да неће трпети последице у предузећу због ступања у штрајк, као и да ће се обуставити сви до сада започети поступци кажњавања од стране пословодства ЈП "Пошта Србије".