УРБАНИСТИЧКО-грађевински инспектор Драган Зејак потписао је решење у коме се наводи да ће се рушење Крстионице на води на Острву цвијећа код Тивта, у склопу манастира Михољска превлака, обавити 2. априла у 9 часова.

У Министарству туризма и одрживог развоја сматрају да се Крстионица налази у зони морског добра и да је нелегално саграђена. Овај владин орган наложио је још раније Митрополији црногорско-приморској (МЦП) да уклони Крстионицу, али они то нису урадили, па ће то по свој прилици учинити - држава.

Тим поводом огласили су се из манастира Михољска превлака:

- На нашу велику жалост, и поред свег труда и покушаја заједно са братством православне омладине Црне Горе, власт државе Црне Горе је донела званичну одлуку, да нашу црквицу-крстионицу, посвећену Светом Петру II Ловћенском Тајновидцу, сруши. Ми остајемо нa овоме светоме месту, које је натопљено мученичком крвљу 72 света превлачка мученика, који ће са нама тог дана бити ту, да виде ко улази у светињу њихову, да разори храм Божији - поручили су из манастира Михољска превлака.

У спомен на рушење Његошеве капеле на Ловћену и манастира на Превлаци, Крстионица је названа "Ловћенска суза".

ГРЕШКА ЗАНИМЉИВО да се у решењу за рушење поткрала грешка, па стоји да је решење донето 14. децембра 2019. године!

У манастиру Михољска превлака свакодневно се обављају крштења и све је више оних који у летњем периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да Крстионица буде обновљена и постављена на води.

Непосредно испод манастира налазила се стара понта која је ојачана а на њој је подигнута црква-крстионица.

Инспектори Морског добра су у децембру прошле године обавестили министарство да су обилазећи терен затекли екипе које граде Крстионицу и понту на Острву цвијећа.

Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе каже да је после тога наложило Митрополији црногорско-приморској да уклони тај објекат који је "нелегално саградила крајем прошле године" у тиватском заливу, али пошто то није учињено у датом року, у складу са законом, ангажовано је "треће лице" да то уради.

У изјашњењу министарству, МЦП је раније навела да "Митрополија црногорско-приморска није била упозната да је за објекат површине 11,33 метра квадратна потребна техничка документација", те да ће је затражити од надлежних органа и прибавити све што је потребно.