СТАВ државе о казненим поенима за превремени одлазак у пензију биће познат у наредних двадесетак дана. Нова седница Социјално-економског савета биће одржана средином априла, а ово ће бити једно од главних питања дневног реда. Тако ће се држава после пет година од увођења пенала, први пут озбиљно позабавити овим проблемом. Најављено је да ће до тада и министарства рада и финансија изаћи са својим предлозима и могућностима.

Прочитајте још: Пензионери који испуњавају овај услов добиће и више од 400 евра

Зоран Михајловић, потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије, покретач ове иницијативе, сматра да је успео да надлежнима "приближи причу" и да се овај проблем ближи решењу.

- Нелогично је да неко ко је 40 година одвајао доприносе због недовољног броја година старости плаћа пенале - каже наш саговорник. - Казнени поени се могу обрачунавати док пензионер не достигне старосну границу од 65 година, а онда би их требало укинути. Није у реду да неко буде кажњен целог живота.

Михајловић наглашава да се углавном ради о људима који нису својом вољом отишли у превремену пензију, већ су им предузећа "пала" у стечај, као и они су са минималном зарадом били принуђени да напусте радно место. Многи од њих, тврди он, нису знали да ће бити донет нови закон.

Прочитајте још: У превремену пензију не може се без пенала

- Према нашим проценама око 33.000 људи тренутно прима пензију са пеналима до 20 процената, а чак 80 одсто њих су напустили радно место уз социјални програм - истиче Михајловић. - Број оних који су се одлучили за превремену пензију после доношења закона је знатно мањи.

Фискални савет, међутим, недавно је оценио да уколико желимо стабилан пензијски систем, казнени поени за превремено пензионисање не смеју да се укину и ублажавају, већ је неопходно стриктно поштовање измена Закона о ПИО из 2014. године.

- Уколико би биле усвојене контрапродуктивне законске измене, попут популистичких захтева за укидање или ублажавање пенала за превремено пензионисање, поново би дошло до финансијске дестабилизације - сматрају у Фискалном савету.

БЕЗ ШТЕТЕ ЗА БУЏЕТ И ФОНД ПИО

МИНИСТАР за рад Зоран Ђорђевић је после седнице СЕС-а најавио "дубинску анализу" проблема. Михајловић сматра да та анализа подразумева у ствари рачуницу колико ће то државу да кошта.

- Мислимо да то није велики издатак за државну касу и ПИО фонд - каже он. - Верујемо да ће држава имати слуха за људе који су на ивици егзистенције и који годишње због прописа губе две целе пензије.