СВАКОГ месеца у Србији буде регистровано више од 1.000 случајева тежег породичног насиља, а од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, у јуну 2017. године, до овог марта, потврђено је 28.622 случаја! За само годину и по.

Прочитајте још:Насилнике у породици санкционисати Кривичним закоником

Број пријава био је далеко већи, па мултисекторски тимови разматрају месечно и до 4.500 случајева. Када се све сабере, за годину и по пријављен је 84.291 случај породичне тортуре. У истом периоду поднето је 625 тужби, а највише у септембру 2018. године - чак 57! Ово су најновији подаци Тужилаштва и Министарства правде, после 21 месеца примене Закона.

Прочитајте још: "Вагају" доживотну робију

- Док је за првих девет месеци од почетка примене поднето 195 тужби, од јуна 2018. до фебруара 2019. број се попео на 374 - кажу у Министарству правде, задовољни овим резултатима.

Додају и да је у фебруару ове године израђено 1.410 индивидуалних планова заштите и подршке жртвама, што је убедљиво највише од почетка примене закона.

БОЉА ЗАШТИТА ЖРТАВА АНАЛИЗИРАЊЕМ примене Закона од јуна 2017. до фебруара 2018. и у истом периоду наредне године, запажа се већи број састанака мултисекторских тимова, више размотрених случајева породичног насиља, више предлога за продужење хитних мера и посебно више тужби и индивидуалних планова заштите. Подаци показују да се и после изрицања хитне мере предузимају друге мере ради заштите жртава - кажу у Министарству.

- За сваки трећи разматран случај насиља израђен је индивидуални план заштите, што представља напредак с обзиром да смо претходно имали план за сваки пети. Такође, број ових планова први пут је већи од броја предлога за продужење хитне мере. На месец дана просечно се продужавају 1.363 мере - кажу у Министарству.

Хитне мере изриче полиција по привођењу насилника, на 48 сати, и то могу бити мера привременог удаљења из стана и мера привремене забране контакта са жртвом и прилажења. После тога, тужилац вреднује процену ризика полиције, па ако установи непосредну опасност од насиља у породици, дужан је да суду поднесе предлог да се хитна мера продужи на месец дана.

Бројке показују да је све више жена које насиље пријављују, али број оних које то не чине и даље је алармантан. Колико је важна пријава најбоље показује статистика Мреже жена против насиља за прошлу годину. Према њиховим подацима, лане је убијено 30 жена, од чега је само пет случајева насиља претходно пријављено институцијама. Највише жртава било је у распону старости између 46 и 65 година, а најстарија убијена жена имала је 94 године. Такође, највише њих убијено је ножем, па затим пушком, а четири су, не могавши више да трпе малтретирање, најпре покушале саме да се убију. Иза убијених жена остало је шесторо малолетне и 37 пунолетне деце.