Представници Министарстава рада и финансија урадиће заједничку анализу о томе какве ефекте би могло да има евентуано укидање "пенала" за превремено пензионисање, а након тога ће она бити представљена социјалним партнерима, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић након седнице СЕС-а.

На данашњој седници тог тела било је речи и о иницијативи за измену члана 70а Закона о пензијском и инвалидском осигурању, односно укидању пенала за превремени одлазак у пензију, а Ђорђевић је рекао да ће то питање бити "дубински анализирано" имајући у виду да је важно да се постигну дугорочни позитивни ефекти и да се таква мера не би негативно одразила на привреду и финансије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PUNI ŠALTERI U DECEMBRU: Uhvatili poslednji voz za penziju

"Обзиром да нисмо улазили у детаље, данас је договор био да се дубински види и направи анализа колико тих људии има, колико би то коштало државу и буџет, и оно што је најбитније, какве би то ефекте имало дугорочно", рекао је Ђорђевић новинарима.

Он је истакао да је питање економског положаја пензионера једно од најитнијих питања за владу и ресорно министарство.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Na meti izvršitelja 23.000 penzionera

Ђођевић је рекао да превремено пензионисање утиче логично на повећање броја пензионера у земљи, а ако би се пенали померили, односно повећали, онда треба видети да ли би они били угрожени економски и морали да буду корисници неких других помоћи.

"То би опет морало бити из буџета и не би анулирало негативне ефекте... Циљ је да положај пензионера буде бољи, свакако ћемо гледати да где год је могуће поправити положај пензионера, да то и учинимо", рекао је министар рада.

Такође је истакао да не би било добро да се одлуке доносе брзоплето како се не би произвели лоши ефекти на привреду и финансије у будућности и да је важно да се обави детаљнија анализа.

Како је додао, где год буде простора биће "померања", а за следећу седницу СЕС-а представници Министарства рада и Министарства финансија ће спровести анализу и представити је социјалним партнерима како би заузели став о томе.