ПОРУКАМА да се жртве НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године никада неће заборавити и одавањем поште свима онима који су тада изгубили живот, данас је широм земље обележено две деценије од почетка војне интервенције изведене без дозволе Савета безбедности Уједињених нација, која је трајала 78 дана.

Централна државна церемонија, којој су присуствовали председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, амбасадори Русије, Кине и других пријатељских земаља, одржана је вечерас, на Тргу краља Милана у Нишу.

После интонирања химне "Боже правде" и одавања поште минутом ћутања свим настрадалима у НАТО агресији код спомен-обележја "Гласник са Стражевице", на брду на ком је на данашњи дан пала прва бомба у Београду, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ништа није важније од слободе и да ништа није скупље од живота што може да се да.

- Две породице виделе су шта су Владимир и Властимир жртвовали за своју земљу да бисмо ми данас били слободни. Овде смо увек дужни да дођемо, да бисмо се сетили свих који су дали своје животе да би Србија била слободна, и да никада не заборавимо њихову жртву. Хоћемо да више никада не ратујемо, али да би то било тако, не смемо да заборавимо оне који су у тренутку када је Србија била нападнута, када су убијана њена деца, стали у одбрану своје земље и за њу се борили - рекао је Стефановић.

Венце на ово спомен-обележје положиле су породице припадника Војске СРЈ Властимира Лазаревића и Владимира Вујовића, као и министар енергетике Александар Антић, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић и многи грађани.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА НАТО АГРЕСИЈЕ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА: Опростити можемо, а заборавити никако (ФОТО)


- Политика понекад може да нам донесе ствари које су неразумне, као што је била и НАТО агресија, и зато ми, као државни врх, имамо обавезу да на одговоран начин водимо Србију и да никада више не дођемо у ситуацију да нам се тако нешто понови - навео је Антић, додавши да као држава и друштво имамо обавезу да се с посебним поштовањем и пијететом сећамо свих жртава и да бринемо о њиховим породицама.

Стражевица


Министар Стефановић је касније положио венац и у холу зграде Полицијске управе у Нишу погинулим полицијским службеницима, рекавши да су припадници полиције током НАТО агресије били један од кључних ослонаца наше земље, да је 1999. године њих 165 дало живот за слободу земље и да их ни колеге ни Србија не смеју заборавити.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Венци и свеће у Москви за страдале у агресији НАТО на СРЈ (ФОТО)

Двадесет година од бомбардовања обележила је и Команда ратног ваздухопловства и ПВО испред своје зграде у Земуну. Командант ратног ваздухопловства генерал-мајор Душко Жарковић рекао је да је агресорски чин започело 19 земаља НАТО против државе слободарске традиције, оснивача и чланице УН, што је био преседан у савременим међународним односима и историји савременог ратовања.

ПРАШТАМО, АЛИ ПАМТИМО - НАРОД смо који прашта, али не заборавља - поручио је данас заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић, који је положио венце на спомен-обележја палим борцима у Звечану, као и у месту Жеровница на КиМ. Јовић је претходно разговарао са породицама настрадалих у НАТО агресији и од руку албанских терориста. Градоначелник Звечана у оставци Вучина Јанковић изразио је захвалност свима који су се борили и дали животе за своју земљу, рекавши да је на свима да се трудимо да та жртва не буде узалудна.

- Агресор није бирао средства за постизање свог циља. Касетне бомбе, муниција са осиромашеним уранијумом, бомбардовање делова града са цивилним становништвом, енергетских и телекомуникационих система, па чак и болница и школа, њихова су јасна порука. Мета нису били само војска и њени ресурси, мета је био наш народ - истакао је Жарковић.

Како је навео, то се види из чињенице да је настрадало више цивила него војника, док су се невине жртве, без трунке срама, називале колатералном штетом.

- У агресији је живот изгубило 3.500, а рањено више од 12.500 људи. За 78 дана погинуло је 2.500 цивила, међу њима 89 деце, и 1.031 припадник војске и полиције. Србија се суочила са много јачим и надмоћнијим непријатељем, који је за 78 дана бацио више од 6.000 убојитих средства. Иако далеко слабије опремљени, умешним командовањем, уз велику храброст, бранили смо своју земљу свим расположивим средствима. У том подухвату, 41 припадник ратног ваздухопловства дао је свој живот за отаџбину. Зато ће њихова неизмерна храброст заувек бити у нашим сећањима - поручио је командант ратног ваздухопловства.

У знак сећања на погинуле припаднике МУП, државни секретар Милосав Миличковић положио је венац на спомен-плочу у Улици кнеза Милоша у Београду.

Фото Г. Шљивић

Двадесета годишњица злочиначке агресије на Србију обележена је и у Краљеву парастосом борцима погинулим у ратовима од 1991. до 1999. године из краљевачког краја. Чланови породица, пријатељи, представници локалне самоуправе, војске, полиције и борачких удружења положили су венце крај спомен-плоче са 86 имена погинулих Краљевчана, од којих је њих 77 живот изгубило на Космету. Годишњица почетка бомбардовања обележена је и у касарни "Јован Курсула" у оближњем Јарчујаку, као и у касарни у Рибници, где се у спомен-соби Друге бригаде Копнене војске чува сећање на погинуле припаднике Војске Србије. Током 78 дана, Краљево је 54 дана било мета ваздушних напада, у којима је теже или лакше повређено 37 цивила и уништено или оштећено 1.750 војних и цивилних објеката. Најчешће су бомбардовани војни аеродром у Лађевцима, касарна у Јарчујаку, као и војни и цивилни објекти у Богутовцу, Витановцу, Самаили, Ратини, Мрсаћу, Цветкама...