У Шабачкој епархији, која предњачи по бројним активностима у црквеном животу, од самог почетка ове године већ увелико траје обележавање ретког јубилеја – осам векова самосталности Српске православне цркве.


Иако најстарији епископ по хиротонији међу српским архијерејима, владика шабачки Лаврентије, младалачком енергијом, главни је покретач бројних црквено-културних манифестација у Епархији, како би значајна годишњица била што упечатљивије обележена. Бројним канонским посетама, архијерејским литургијама, организовањем и учешћем на пригодним академијама по градовима и варошима широм Епархије, владика настоји да све буде на нивоу какав заслужује највећи јубилеј у животу Христове цркве.

- Иако надилази време и историју, Христова Црква дела у времену и простору не одолевајући изазову годишњица „округлих бројева“, чиме открива и своју историјску природу – каже протођакон др Љубомир Ранковић.-Годишњице су важне за неговање културе сећања и означавају живо присуство прошлости у садашњости и представљају снажан импулс живота у будућности. Не само кроз празне и заводљиве речи и „свечана слова“, већ, пре свега, кроз конкретна дела која треба да посведоче континуитет вишевековног трајања и одговорност пред Богом и историјом – истиче Владика Лаврентије у изјави за наш лист.

Прочитајте још: Епископ шабачки Лаврентије: Треба нам више солидарности


Познат као неуморни мисионар, неимар и просветитељ, под „конкретним делима“ владика подразумева збирку песама Духовни Ззвичај Десанке Максимовић, штампане у тиражу од 30.000 примерака, која је подељена као његова божићна пастирска честитка свим ученицима основних и средњих школа, без обзира да ли похађају веронауку, и свим наставницима, професорима и школском особљу. Ових дана из штампе излази брошура Осам векова наше Мајке Цркве, протођакона др Љубомира Ранковића, у тиражу од 70.000 примерака, коју ће свештеници, уз освећење васкршње водице, унети као благослов, васкршњу честитку и јубиларни поклон у све домове ове Епархије.

Протођакон др Љубомир Ранковић и Владика Лаврентије


– У књизи је укратко изложена историја наше цркве и народа од досељавања на Балкан, са посебним акцентом на централни догађај – добијања црквене самосталности 9. децембра 1219. године. Тај датум је златно и црвено слово наше националне и црквене историје, и представља наш духовни и национални рођендан. Подвиг Светога Саве неупоредив је у српској вишевековној историји – истиче протођакон Ранковић и додаје:– Његово напуштање принчевеског престола и бекство у Свету Гору, презир земаљског и опредељење за Царство небеско, који ће следити многи Немањићи, представља темељ косовског завета и основно чвориште и срчику нашег духовног, културног и националног континуитета и идентитета, кроз сва „огњена чистилишта“ минулих векова“.

Текст се завршава снажним крешчендом, заветном поруком највеће харизме нашег времена – патријарха српског Павла о Косову, вечној српској теми и дилеми, мери и провери: „Косово ће у 21. веку бити мера и провера свих нас – од скромних трудбеника свакодневице, до патријарха и вођа српског племена. Не будемо ли достојни Косова, нећемо бити достојни ни свога земаљског постојања. Нестаћемо као да нас није ни било, а на нашем месту живеће неко други... Будимо људи. Амин“.

На крају др Ранковић подсећа и на још два епархијска јубилеја: 30-годишњицу упокојења владике шабачко-ваљевског Јована Велимировића, и 30-годишњицу епископске службе владике Лаврентија на трону Шабачке епархије, које ће протећи у светлости ове ретке „Године милости Господње“, у животу Божјег народа северозападне Србије.