РАДОВИ на постављању мозаика у Храму Светог Саве на Врачару, после завршетка украшавања велелепне куполе, биће настављени осликавањем целог олтара. На свечаној церемонији у Руском дому у Београду патријарх Српске православне цркве Иринеј и Олга Абдрејева, руководилац за развој социјалних пројеката компаније "Гаспром њефт", потписали су данас споразум о наставку руског учешћа у извођењу радова на унутрашњој мозаичној декорацији.

Споразумом је предвиђено шест милиона евра за осликавање олтара Храма, чија је главна купола претходно осликана такође захваљујући помоћи компаније "Гаспром".

- У складу са задатком који смо добили од председника Русије Владимира Путина даћемо све од себе да Храм Светог Саве заблиста пред хиљадама верника - обећала је Елеонора Митрофанова, руководилац федералне агенције "Росотрудничество" и координатор реализације овог пројекта. - Храм Светог Саве није значајан само за вернике из Србије и Русије, него за читав православни свет. И није случајно што је споразум потписан дан уочи 20. годишњице од почетка војне агресије НАТО. Утолико је већа одговорност према очувању мира и слоге.

Патријарх Иринеј је рекао да су Храм Светог Саве желели да украсе најлепшим украсима који постоје у Српској православној цркви - украсом мозаика.

- Мозаик је скупа уметност. Да смо сами радили, било би нам потребно неколико деценија, али захваљујући руским пријатељима цео посао биће завршен за неколико година - наставио је патријарх. - Храм Светог Саве неће бити само храм Србије и Русије, већ највећи православни храм осликан мозаиком у свету. Очекујем да ће већ следеће године бити освећен.

Креатор и главни творац импресивног мозаика врачарског храма је чувени руски уметник Николај Мухин.

- Отворена је нова страница у сарадњи наших цркава - рекао је протојереј Николај Балашев, заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије и изасланик патријарха Кирила. - Храм је за милионе људи у Србији постао симбол победе духа, огњиште за наду за садашња и будућа поколења и за нас је огромна част што Русија, Руска православна црква и руски народ учествују са српском страном у украшавању и то у тренутку када СПЦ слави осам векова аутокефалности.


Владимир Путин у Храму Светог Саве / Фото ЕПА


Генерални секретар Председништва Србије, Никола Селаковић, оценио је да је потписивање овог споразума историјски чин:

- То је наставак реализације помоћи коју је обећао председник РФ Владимир Путин, када је приликом боравка у Београду посетио светињу. Захваљујући председницима Путину и Вучићу, сведоци смо историјског процеса завршетка радова. Уверен сам да ћемо ускоро сви заједно, са двојицом председника и двојицом патријараха, присуствовати освећењу Храма и да ће тада свако ко није веровао у велике речи Достојевског - да ће лепота спасти свет - бити свестан тога када закорачи у Храм. Ово место мира остаће сведочанство заједничке градње српског и руског народа у времену кад су други рушили.

ПАТРИЈАРХ: ЧУВАМО НАШУ СВЕТУ ЗЕМЉУ

ПАТРИЈАРХ Иринеј је истакао да је руски народ увек притицао у помоћ кад нам је била најпотребнија: - Србија је мала земља, али је имала срећу да је свој мали чамац увек везивала за велики руски брод - нагласио је патријарх. - Када нам Русија није могла помоћи, није нам одмагала, за разлику од других такозваних пријатеља. Србија се и данас налази у тешком положају. Окружена је бившим пријатељима, а помоћ Русије јој је потребна пре свега да сачува Косово, наш српски Јерусалим, нашу свету и матичну земљу. Не можемо се никад Косова одрећи, а надам се да ће нам Русија, као и увек у тешким временима, помоћи да га сачувамо. Нажалост, са великом тугом у срцу морам да кажем да наши некадашњи пријатељи и савезници показују друго лице. Тај њихов интерес није ни у правди ни у истини.