БЕОГРАД - Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је поводом намера Приштине да законом о високом образовању српски Универзитет у Косовској Митровици интегрише у косовски систем да је то још један у низу притисака власти у Приштини на Србе на КиМ.

Он је истакао и да са правне тачке гледишта без гласова српских посланика у парламенту тај закон неће проћи.

"Они врло добро знају да је Универзитет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици један од главних стубова опстанка српског народа на овим просторима и као једна од најзначајнијих институција Републике Србије на овим просторима представља трн у оку свима онима који ово желе да заузму, пре свега север покрајине", рекао је Симић за РТС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отимају нам факултете

Симић је истакао да правно гледано нацрт закона о високом образовању без гласова четири српска посланика у парламенту не може да прође.

"Међутим, нас ништа не може изненадити са њихове стране. Од стране српске листе и од стране српског народа ми нећемо дозволити да било ко угрози функционисање универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици", рекао је Симић.

Срби то, како је нагласио, никако неће дозволити, нити ће иједан српски посланик пружити подршку таквом сценарију.ГРБИЋ: ЦИЉ ПРИШТИНЕ И ПРЕКО УНИВЕРЗИТЕТА ИСЕЉАВАЊЕ СРБА


Ректор српског Универзитета у Косовској Митровици Раде Грбић изјавио је да је намера Приштине да законом о високом образовању српски Универзитет у Косовској Митровици интегрише у косовски систем покушај гушења људска права Срба на КиМ, а крајњи циљ је, каже, да се наведу на исељавање или на асимилацију.

Грбић је за РТС подсетио је да је право на образовање једно од основних људских права. Универзитет у Косовској Митровици је једина високошколска установа на српском језику која изводи и наставу по плану Владе Србије.

Нацрт Закона о високом образовању на Косову предвиђа да статут, организација и унутрашње процедуре те установе буду "у складу са централним законодавним оквиром Косова". У косовском министарству образовања кажу да је "неразумно да институција на Косову настави да функционише по српском плану и програму".

Чланство митровичког универзита у међународним организацијама је, сматра Грбић, својеврсна заштита од намера Приштине.

"Универзитет са привременим седиштем у Косовској Митвровици је равноправни члан Конференције универзитета Републике Србије и, што је још значајније, равноправни члан Европске асоцијације универзитета при којој смо регистровани као универзитет у образовном систему Републике Србије са наставом на српском језику, тако да и то представља једну од знацајних заштита нашег универзитета", објашњава Грбић.

Грбић каже да га нико из Приштине још није контактирао у вези са евентуалном изменом статуса српског универзитета.

"Недвосмислени став свих студената, наставника, запослених јесте да око Универзитета нема компромиса. Овај универзитет је био, јесте и остаће у образовном систему Републике Србије. Свако друго решење, промена статуса овог универзитета би довела у питање опстанак српског националног бића на Косову и Метохији", упозорава ректор.

Универзитет у Косовској Митровици похађа око 8.000 студената, а знање са њима дели 1.300 запослених, подсећа РТС.